3 édesség sulikezdés előtt

nlc | 2015. Augusztus 29.
Már csak két nap van a nyári szünetből, nincs mit tenni, kezdődik az iskola, jön a korán kelés, a házi feladatok és a szürkébb hétköznapok. Dobjuk fel ezt az utolsó hétvégét valami egyszerű, de finom édességgel, amit biztos, hogy imádnak a gyerekek.

Tejberizs (bögrésen)

Hozzávalók:

  • fél bögre (vagy kevesebb) cukor
  • 1 csipet só
  • 4 bögre (1 l) 2,8 %-os tej
  • 2 tasak (20 g) vaníliás cukor
  • 1 púpos bögre rizs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

(A bögre 2,5 dl-es)

1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdene forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst. 

2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot. 

3. A tűzről félrehúzzuk, lefedjük pár percre, hogy a rizs még jobban kidagadjon. 

4. Kakaós-vagy fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. Csoki öntettel sem rossz.

 

 

Poharas túró rudi torta

Hozzávalók a csokis morzsához:

  • 50 cukor
  • 1 db tojás
  • 65 g vaj
  • 65 g étcsokoládé
  • 35 g búzaliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg túró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg porcukor

a tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Először elkészítjük a sütimorzsához a csokis sütit. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. (kivételesen nem baj, ha rendesen átsül, mert így lehet csak szétmorzsolni.)

2. Közben elkészítjük a túrós részt. A tejszínt habbá verjük és elkeverjük a túróval, a porcukorral és a citromhéjjal.

3. Ha a brownie teljesen kihűlt, kézzel szétmorzsoljuk és kisebb poharak aljára adagoljuk. Rá aztán jöhet a túrós massza, aztán megint morzsa, megint túró, majd a tetejére megint morzsa. Legfelülre közvetlenül tálalás előtt olvasztott étcsoki. (Szerintem akkor a legjobb, ha alul van egy adag morzsa, rajta sok túró, a tetején megint morzsa és csoki. Szóval a képen láthatónál kevesebb szint van benne.)

 

Nagymama almás pitéje

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g cukor
  • 2 púpozott ek. tejföl
  • 250 g vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 400 g finomliszt

a töltelékhez:

  • 80 g cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 kg alma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

 

Még több egyszerű édesség az NLCafén:

Exit mobile version