Nyári ízek ősszel is: variációk tzatziki salátára

Gabányi Szandra / Chez Sandra | 2015. Szeptember 16.
A tzatziki saláta – amellett, hogy egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom – azért is nagy kedvencünk, mert akár még ilyenkor ősszel, de akár tavasszal is elkészíthetjük, mindig éppen a szezonális alapanyagokkal variálva az alapreceptet.

A grillezések, vagy ha grillezni már nem tudunk, akkor akár a konyhában elkészített frissensültek remek kísérői lehetnek a nyers zöldségekből készülő joghurtos saláták. A hagyományos uborkás tzatziki mellett érdemes elkészíteni cukkiniből vagy akár retekből is.

Ha igazán finom tzatzikit szeretnénk készíteni, akkor érdemes natúr, zsíros görög joghurtot használni hozzá. Felhasználás előtt egy szűrőbe téve 2-3 óra alatt alaposan csepegtessük le a joghurtot! Ha van időnk, akár egy éjszakára is hagyhatjuk (természetesen hűtőbe rakva!) lecsepegni.

Ha laktózmentes tzatzikit szeretnénk készíteni, a görög joghurtot érdemes kb 2/3 részben laktózmentes natúr joghurttal és 1/3 részben zsírosabb laktózmentes tejszínnel helyettesíteni.

A salátákat, ha van rá időnk, érdemes előző este elkészíteni, hogy rendesen össze tudjanak érni az ízek. Ha nincs rá mód, mert “azonnal” kell, akkor is próbáljuk meg legalább 1-2 órával korábban elkészíteni.

Most pedig következzen 3 minimum glutén-, hozzáadott cukor-, tojás-, (laktózmentes joghurtból és tejszínből készítve a) laktózmentes diétákban is fogyasztható tzatziki:

Klasszikus (uborka) tzatziki

:

  • 1 nagy csipet só
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kapor
  • 1 kígyóuborka
  • 2 dl lecsepegtetett görög joghurt
  • frissen őrölt tarkabors
  • fél tk. citromlé
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az uborkát tisztítsuk meg, majd a kis lyukú reszelőn reszeljük le, és sózzuk is meg. Tegyük félre kb 15 percre, míg levet ereszt. Egy tálba keverjük el a joghurtot a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymagerezdet, a citromlevet és a kinyomkodott uborkát. Alaposan keverjük össze, majd tegyük minimum 1-2 órára a hűtőbe. Kaporral megszórva kínáljuk! (elhagyható)

 

Cukkinis tzatziki

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 5 ek. túró
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • fél tk. + a tetejére kapor
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 2 dl lecsepegtetett görög joghurt
  • 2 kisebb cukkini
  • fél tk. ecet vagy citromlé
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Reszeljük le a kis lyukú reszelőn a cukkiniket, majd sózzuk be. Tegyük félre 10-15 percre.  

Nyomkodjuk ki a levét, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a lecsepegtetett joghurtot, a villával alaposan áttört túrót, az olívaolajat, a citromlevet és ízesítsük a fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, majd tegyük minimum 1-2 órára a hűtőbe. Kíporral megszórva kínáljuk! (elhagyható)

 

 

Retektzatziki

Hozzávalók:

  • 1 csipet só és fél tk. fehér bors
  • 2 ek. koriander
  • 1 csomó retek
  • 3-3,5 dl lecsepegtetett görög joghurt
  • 1 tk. fehér borecet
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A retkeket tisztítsuk meg, és vékonyan reszeljük le. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a görög joghurtot, és a borecetet. Alaposan keverjük össze, és tegyük félre 1-2 órára. Korianderrel megszórva kínáljuk!

Ha szeretitek a joghurtos salátákat, akkor érdemes kipróbálni ezt a török padlizsánsalátát vagy a 10 perces coleslaw-t, a káposztasalátát is. 

Exit mobile version