Pénteki palacsinta: a francia palacsinta

Rupáner-Gallé Margó / Rupáner-konyha | 2015. Szeptember 25.
Eltelt egy újabb hét, újra itt a péntek és vele együtt a heti palacsinta is.

Hasonló a klasszikus palacsintához, de ez a francia palacsinta mégis más kicsit. Tésztájába tejszín és vaj is kerül, így kicsit vastagabb, de legalább olyan finom, mint hagyományos rokona. 

Francia palacsinta

Hozzávalók a francia palacsintához:

  • egy csipet só
  • 5 db tojás
  • 1 bögre 2,8 %-os tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tasak (10 g) vaníliás cukor
  • 1 bögre habtejszín
  • fél bögre porcukor
  • 2 bögre finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

1. A vajat langyosra olvasztjuk. 

2. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk a vajat is. 

3. A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg őket, azzal a különbséggel, hogy a palacsintákat kisebbre sütjük. Vagyis a szokásos egy merőkanál helyett háromnegyed merőkanálnyi tésztát öntünk a palacsintasütőbe. 

4. A sütéshez használt vajat csak melegítjük, hevíteni tilos, mert elég! Fontos, hogy félrehúzzuk a palacsintasütőt a tűzhelyről, amikor beletesszük a vajat (kb. egy szűk mokkáskanálnyi mennyiséget minden palacsinta előtt!). Ami még lényeges, hogy csak közepes fokozaton süssük őket. 

5. Ha a széle megszilárdul (nem ragad) már fordíthatjuk is.

6. Simán vaníliás cukorral meghintve is megállja a helyét, de természetesen tölthetjük, locsolhatjuk kedvünkre. Nem nyúlhatunk mellé! 

Az íz hatást tovább gazdagíthatjuk, ha a tésztához keverünk fél deciliter rumot vagy borpárlatot, reszelt narancs-és citromhéjat.

 

 

Még több palacsintarecept az NLCafén:

Exit mobile version