Finom bögrés sütik 20 perc alatt

nlc | 2015. Október 04.
Bögrés sütit nem érdemes máshol keresni, csak a Rupáner-konyhában, így mi sem fordulunk máshoz, csak Rupáner-Gallé Margóhoz, aki legjobb receptjeit egy könyvben is összegyűjtötte. Onnan szemezgetünk ma.

Tízperces kuglóf

Bögrés sütik villámgyorsan

Hozzávalók:
4 tojás
1 púpos bögre cukor (kb. + két evőkanál cukor)
1 csomag vaníliás cukor, vagy egy teáskanál vanília aroma
szűk fél bögre olaj
szűk fél bögre tej
másfél bögre liszt
két teáskanál sütőpor (fél csomag)
csipet só
2 ek. holland kakaópor

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 

Elkészítése:
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
2. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk.
3. A fehérjét kemény habbá verjük.
4. A sárgáját és a cukrokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az olajat, majd a tejet. Csomómentesre keverjük.
5. A tojáshabot hozzáforgatjuk a tésztához.
6. Kétharmadát beleöntjük a kuglófformánkba. Ha nem szilikon, akkor ki kell előtte vajazni.
7. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport.
8. A kakaós tésztát körkörösen beleöntjük a formába, majd villával egy kicsit belekutyulunk. Én annyit tettem, hogy a villa élét két-háromszor körbehúztam a tésztában.
9. Körülbelül ötven perc alatt készre sütjük.
10. Mielőtt kiborítanánk a kész kuglófot a formából, egy tompa, lekerekített késsel óvatosan válasszuk el a formától a sütit.

Bögrés-grízes

Hozzávalók:

3/4 bögre (kristály) cukor
1,5 bögre 20%-os tejföl
3 tojás
fél bögre tej
1 kocka (10 dkg) vaj
1 tasak (12 g) sütőpor
1-2 tasak vaníliás cukor
1 bögre búzadara
ízlés szerint friss vagy befőtt gyümölcs
1 púpos bögre finomliszt

1 bögre 2,5 dl

Elkészítés:

1. A vajat és a tejet összeolvasztjuk mikrohullámú sütőben, majd fel is forrósítjuk, és a grízt vékony sugárban adagolva, állandó keverés mellett belekeverjük. Én turmixgéppel szoktam. Öt percig hagyjuk hűlni, ennyi idő alatt gyönyörűen ki fog dagadni a gríz a melegtől.
2. Ezután hozzákeverjük a cukrokat, a tejfölt, majd a lisztet, a sütőport, és a tojásokat.
3. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a gyümölcsöt.
4. 170 fokos sütőben, alul-felül sütés programon tűpróbáig sütjük. Kb. 25-30 perc.
5. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Smarni bögrésen

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 2 személyre:
fél bögre búzadara (8 dkg)
fél bögre fehér finomliszt (6 dkg)
1 bögre 2,8 %-os tej
2 tojás
pici csipet só
egyharmad bögre kristálycukor (5-6 dkg)
egy csapott ek. zsír

Elkészítés:

1. A tejet a mikrohullámú sütőben, egy műanyagtálban felforrósítjuk. Vagy tűzhelyen, egy fazékban.
2. Míg melegszik, szétválasztjuk a tojások fehérjét és a sárgáját. Én a fehérjét egy kisebb tálba szoktam tenni, a sárgákat egy pohárba.
3. A forró tejbe belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
5. A zsírt egy serpenyőben feltesszük kb. 4-es fokozaton melegedni.
6. Míg melegszik, addig gyorsan belekeverjük a sárgákat a tésztába, majd hozzáforgatjuk a habot is.
7. Már önthetjük is az egészet a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó.
8. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán a lapát és egy élesebb fakanál segítségével szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön.
9. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba.
10. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.

Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki. Legjobb receptjei a Rupáner-konyha című könyvben jelentek meg idén tavasszal az Aba könyvkiadó gondozásában. 

A könyvben több mint 50 jobbnál jobb kipróbált recept szerepel, az égetett tésztáktól a street foodon keresztül a vendégváró falatokig. Házias, klasszikus ételek, zömében bögrés, egyszerűsített receptekkel, ahogy azt a blogon már megszokhattuk. 

“Ez az a hely, ahol létezik tíz perc alatt fánk és pizzatészta, ahol a lángost nem dagasztjuk, és nem szívja meg magát olajjal, ahol a mézeskalács rögtön puha és süthető, a smarni nem ragad le, a palacsinta kicsusszan a serpenyőből…”

Rupáner-Gallé Margó: Rupáner-konyha
Aba Kiadó, 2015

Exit mobile version