A körözöttön túl: juhtúrós receptek gyorsan, egyszerűen

Piazza Gabriella / Tavola in Piazza | 2015. Október 08.
Ha elég már a körözöttből, de odavagytok a juhtúróért, és szívesen használnátok másra is, akkor most jó helyen jártok. Hoztunk 3 szuper juhtúrós receptet, amit ráadásul gyorsan, egyszerűen elkészíthettek, így akár már ma este asztalra kerülhet bármelyik fogás.

Sült paprika juhtúróval

Szeret, nem szeret: juhtúrós finomságok, azoknak is, akik annyira nem szeretik

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tűzálló tálra helyezzük, és 220 °C fokra előmelegített sütőben (félidőben megfordítva) addig sütjük, amíg a héjuk felhólyagosodik.
A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és összekeverjük 1/2 citrom frissen facsart levével.
A sült paprikák héját lehúzzuk, a magokat, az ereket és a csumákat eltávolítjuk. A paprikahúst lecsöpögtetjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük az olívaolajjal, és egy tányérra helyezzük. A juhtúrót a paprika tetejére morzsoljuk, megszórjuk a citromos petrezselyemzölddel valamint a reszelt citromhéjjal, és langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Juhtúrós-bazsalikompesztós metélt

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:

A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk. A fokhagymagerezdet megpucoljuk.
A tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk.
A bazsalikomleveleket, a sót, a pirított dióval és a fokhagymával együtt, mozsárba (esetleg konyhai robotgépbe) tesszük, és az olívaolajat lassanként hozzácsorgatva pépesre zúzzuk. Hozzákeverjük a juhtúrót, majd a szószt kb. egy deciliternyi tészta főzővízzel elkeverjük.
A közben kifőtt metélt tésztát leszűrjük, elkeverjük a diós-bazsalikompesztós-juhtúrós szósszal, és tányérokra szedjük. A tésztakupacok tetejére egy kevés érlelt juhsajtot reszelünk, és azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Juhtúróval töltött gombafejek

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:

A gombákat megtisztítjuk, szárukat kitörjük, apróra vágjuk, a fejeket félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, beledobjuk a hagymát, majd a fokhagymát, és közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gombaszárat és a petrezselyemzöldet, megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a fehérborral, és az egészet még 5 percig pároljuk.
A hámozott, darabolt paradicsomot egy tűzálló tálba öntjük, sóval, frissen őrölt fekete borssal és néhány csepp olívaolajjal fűszerezzük.
A juhtúrót és a zsemlemorzsa kétharmadát elkeverjük a hagymás-petrezselymes párolt gombával. A kapott masszát a gombafejekbe töltjük, és a fűszeres paradicsommártásra ültetjük. A tetejüket megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: kb. 50 perc

Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog.
 

Még több juhtúrós recept:

 

Exit mobile version