Krémes házilag
Hozzávalók 10 darabhoz:
• 1 csomag mirelit vajas tészta (25 dkg)
• 6 dl tej
• 1 vaníliarúd kikapart belseje
• 4 tojás
• 2 csomag (9 dkg) vaníliás pudingpor
• 18 dkg kristálycukor
• 2 evőkanál liszt + a deszka lisztezéséhez
• porcukor a meghintéséhez
Elkészítés:
A mirelit vajastésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd lisztezett deszkán 2 darab 1 mm vékony lapot nyújtunk belőle, kissé nagyobbat annál a formánál, amelybe később a krémest töltjük, mert a vajas tészta összeugrik sütés közben.
A tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben körülbelül 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig egy fűrészfogú késsel 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk, ezek lesznek majd a tetején.
A krémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral, a liszttel, 9 dkg kristálycukorral és a maradék tejjel, majd a felforralt tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük.
A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan a forró krémhez keverjük. A kész krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.
A felvágott lapokat a krém tetejére helyezzük. 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd felvágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítés: 40 perc
Pihentetés: 20 perc
Sütés: 15 perc
Még több krémes receptje az NLCafén:
- Sütés nélküli francia krémes
- Így készül a kekszes krémes
- Millefeuille – a különleges krémes