Így készül a kedvenc reggelink, a bagel

Gruber Ági / Ágiiiiii kicsi világa | 2015. Október 12.
Ha ettetek már bagelt, akkor azért, ha még nem, akkor azért érdemes kipróbálni. Csak egyszer kell megtanulni a bagelsütés trükkjeit, utána már menni fog bármikor, és azt veszitek majd észre, hogy állandóan bagelt ennétek reggelire.
A kedvenc reggelink: variációk bagelre

Hozzávalók:

• 2 darab közepes méretű tojás
• 20 g nádcukor
• 600 g búzaliszt
• 10 g szoba-hőmérsékletű teavaj
• 1 evőkanál étolaj
• 20 g élesztő
• 3 dl langyos tej
• 1 kávéskanál só

Szóráshoz:
• étkezési mák
• napraforgómag
• szezámmag
• lenmag

Elkészítése:

1. Egy kisebb tálba mérjük ki az élesztőt, a tojásokat és a nádcukort és a langyos tej 1/3 részét.
2. Kézi habverővel keverjük el, majd adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat és az étolajat, és keverjük tovább egészen addig, ameddig csomómentes nem lesz a masszánk (ezért érdemes akár egy kicsit meg is melegíteni a vajat, hogy ne legyen nagyon hideg, mert akkor nem tudjuk megfelelően összekeverni a masszát).
3. Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a tojásos-vajas masszát.
4. Robotgép dagasztófejét használva keverjük simára a tésztát, úgy, hogy először alacsony fokozaton keverjük, majd kapcsoljuk egyre magasabb fokozatra a gépet, hogy ne szóródjon szét a liszt.
5. Egészen addig keverjük a tésztát, ameddig nem lesz sima, azaz nem válik el a tál falától. 
6. Vegyük ki a masszát, és kicsit lisztezett munkalapon 1-2 perc alatt kézzel is dolgozzuk át. 7. Lisztezzük ki a nagy tál alját, és tegyük vissza a masszát, fedjük le akár két tiszta konyharuhával is, és hagyjuk 45 percig kelni a tésztát.
8. Pihentetés után gyúrjuk át a tésztát, és vágjuk fel körülbelül 65-70 g-os adagokra, amelyekből görgessünk kis labdákat, majd megint pihentessük őket 10-15 percig.
9. A labda alakú masszák közepét lyukasszuk ki az ujjunkkal és forgassuk őket körbe-körbe, úgy hogy kialakuljon a jellegzetes bagel forma.
10. Érdemes kicsit nagyobb lyukat csinálni, hiszen a kelés során meg fog nőni a térfogatuk, így a közepén lévő lyuk is kisebb lesz.
11. A formázott bageleket helyezzük kilisztezett munkalapra, terítsük le őket kicsit nedves és tiszta konyharuhával, hagyjuk őket kelni újabb fél óráig. Fontos, hogy lisztezzük a felületet, amin pihennek, különben oda fognak ragadni és elveszítik a formájukat.
12. A fél óra elteltével forraljunk fel vizet egy közepes méretű lábasban, és tegyünk bele 5-6 evőkanál nádcukrot.
13.  A megkelt bageleket egyesével helyezzük a forrásban lévő vízbe 15 másodpercre, úgy, hogy az az oldala legyen először a vízben alul, amely oldala kelés közben is alul volt, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is hagyjuk a vízben 15 másodpercig.
14. A forró bageleket azonnal helyezzük sütőpapíros tepsire, szórjuk meg a tetejüket magvakkal, majd 12-14 perc alatt süssük őket aranybarnára 220 fokra előmelegített sütőben.
15. A kész bageleket még frissen vágjuk ketté, kenjük meg sajtkrémmel és tetszőleges töltelékkel tálaljuk.

Tipp:

1. Ne nyúljunk hozzá kézzel az élesztőhöz, hanem kiskanállal adagoljuk, mert a kezünk érintésétől meghalnak a benne lévő élesztőgombák, így nem fog megkelni a tésztánk.

2. Ügyeljünk, hogy lisztezzük a munkalapot, amin dolgozzuk, illetve a felületet, amin pihennek a bagelek, de ne használjunk túl sok lisztet, mert akkor meg fog változni a bagelekbe kerülő liszt aránya és tömör lesz a tésztánk.

Tonhalkrémes bagel:

Hozzávalók (5-6 bagelhez):

• 150-200 g tonhal
• 3-4 evőkanál majonéz
• 2-3 szál újhagyma
• 2-3 darab nagyobb méretű friss paradicsom

Elkészítése:

A tonhalat villával keverjük össze a majonézzel, majd adjuk hozzá a felaprított újhagymát. Alaposan dolgozzuk össze, és máris kenhetjük a kettévágott bagelekre, amelyek közepére kenjünk egy teáskanálnyi sajtkrémet, majd kenjük meg tonhallal, szeljünk bele néhány szelet paradicsomot, és máris fogyaszthatjuk a frissen sült bagelt.

Pármai sonkás bagel:

Hozzávalók:

• 1 csomag pármai sonka
• 3-4 friss salátalevél
• fél marék rukkola

Elkészítése:

A bagelt kenjük meg sajtkrémmel, tegyünk rá 2-3 szelet pármai sonkát, 3-4 levél friss salátát és fél marék rukkolát. A pármai sonkás bagelt megbolondíthatjuk egy kis BBQ-szósszal is.

Tojáskrémes bagel:

Hozzávalók:

• 4 kemény tojás
• 100 g szoba-hőmérsékletű teavaj
• 3-4 evőkanál tejföl
• 10 medvehagymalevél/snidling
• só, bors

Elkészítése:

Főzzük keményre a tojásokat, majd válasszuk szét őket. A fehérjét aprítsuk össze minél kisebb darabokra, a sárgáját adjuk hozzá a szoba-hőmérsékletű vajhoz és robotgéppel keverjük habosra. Spatulával keverjük hozzá a tejfölt, majd adjuk hozzá az apróra vágott fehérjét és a szintén apróra vágott hagymát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Vágjuk ketté a bagelt és kenjük meg a tojáskrémmel és máris fogyaszthatjuk.

 

 

 

Exit mobile version