Mumus? Á dehogy! Képviselőfánk házilag

Gruber Ági / Ágiiiiii kicsi világa | 2015. November 01.
Van néhány olyan sütimumus, amit cukrászdában szívesen eszünk, de otthon nem igazán merünk nekiállni az elkészítésének. Pedig egy jó recepttel és kis rutinnal házilag is elkészíthetjük ezeket a finomságokat. Most az egyik ilyen nehéznek tűnő égetett tészta, a képviselőfánk receptjét mutatjuk meg, amit a hétvégén akár gyakorolni is lehet.

Képviselőfánk – alaprecept

Hozzávalók: (kb. 20 db nagyobb fánkhoz)

1. A vizet a zsiradékkal felforraljuk, egészen addig, amíg a víz felforr, és a zsiradék elolvad. 

2. Közepes lángon egy adagban hozzáadjuk a lisztet és egy fakanállal 2-3 percig folyamatosan keverjük, míg a massza el nem válik a lábas falától (ez az égetett tészta lényege). 

3. Amikor már összeállt a tészta, levesszük a tűzről és egyesével hozzáadjuk a megmosott tojásokat. Minden tojás hozzáadásakor alaposan elkeverjük a tésztát. 

4. Ha minden tojást hozzáadtunk, a masszát csillagfejű kinyomózsákba töltjük és kicsi halmokat nyomunk sütőpapíros tepsire.

5. A tökéletes képviselőfánk egyik titka a sütés: a kinyomott fánkokat enyhén gőzős, 220 fokos sütőbe tesszük és 15-20 percig sütjük. Egy ideig nő a tészta térfogata, de ha már nem nő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, engedjük ki a gőzt, vegyük le a hőmérsékletet 150 fokra és süssük tovább 5-6 percig. (Ebben a sütési szakaszban kialakul a sütemény kérge.) 

6. Miután megsült, tegyük rácsra, és hagyjuk hűlni. 

7. Amikor teljesen kihűlt, vágjuk le az egyharmad részét és töltsük meg tetszőleges krémmel.

Trüffelkrémes képviselőfánk

Hozzávalók:

 

1. A tejszínt forraljuk fel a cukorral, majd a forró keveréket öntsük rá a kimért kakaóporra, és kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a darabokra vágott, szoba-hőmérsékletű vajat, és keverjük tovább.

2. Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd tegyük hűtőbe addig, amíg teljesen ki nem hűlt. 

3. Használat előtt kb. fél órával vegyük ki a hűtőből, hagyjuk kicsit felolvadni, majd robotgéppel 8-10 perc alatt keverjük habosra.

4. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt.

5. Mindkét krémet töltsük habzsákba, amelyre tegyünk tetszőleges kinyomófejet, például csillagfejet. 

6. A kettévágott és kihűlt fánkokat először töltsük meg a trüffel krémmel, majd a tejszínnel.

7. Fontos, hogy ne cseréljük meg a krémek sorrendjét, mert a tejszín nem bírná el a trüffel krém súlyát és összeesik a képviselőfánk. 

8. Az összeillesztett képviselőfánkok tetejét szórjuk meg porcukorral.

Málnahabos képviselőfánk

Hozzávalók:

1. Készítsünk pudingot a 2 dl tejből, a cukorból és a tejszínes pudingból.

2. A forró pudingot tegyük át egy tálba, nyomjunk a tetejére frissen tartó fóliát és tegyük félre hűlni, majd fél óra múlva tegyük a hűtőbe.

3. Miután teljesen kihűlt, robotgép segítségével habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a felolvasztott málnát.

4. A málnás pudinghoz óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert tejszín felét, és töltsük csillagfejes kinyomózsákba.

5. A felvert tejszín másik felét is töltsük zsákba, majd a felvágott és kihűlt fánkokat töltsük meg először a málnahabbal, majd a tejszínnel. 

6. Az összeillesztett fánkok tetejét szórjuk meg porcukorral.

Sajtkrémes képviselőfánk

Hozzávalók:

1. Reszeljük le az összes sajtot, 100 g-ot teszünk majd a krémbe, 50 g-ot pedig tegyünk félre a díszítéshez.

2. A szoba-hőmérsékletű vajat keverjük habosra, majd spatulával adjuk hozzá a tejfölt, végül keverjük hozzá a 100 g reszelt sajtot.Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.

3. A sajtkrémet kiskanállal adagoljuk a kettévágott képviselőfánkokra, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

A gouda sajt helyett használhatunk bármilyen sajtot, például edámit, füstölt trappistát vagy ementálit, de keverhetjük is kedvenc sajtjainkat. 

 

Exit mobile version