Már tudjuk, mit sütsz ma délután: mandulás sütit!

nlc | 2015. November 01.
Ne keresgéljetek tovább, a délutáni édesség megoldva! Hoztunk 2 mandulás sütit és egy sütés nélküli mandulás finomságot, hogy nektek is jóízűen végződjön a hétvége.

Mandulás-almás-narancsos torta

Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 3 dkg (darált) mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg (sütő) margarin

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál (sütő) margarin
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár

Díszítés:

  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • ízlés szerint sárgabaracklekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

 

A tésztához a lisztet, a porcukrot és a darált mandulát elkeverjük, belemorzsoljuk a puha margarint, és a tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán korongot nyújtunk belőle, és egy körülbelül 20 cm átmérőjű tortakarikába belenyomkodjuk úgy, hogy a falán is legyen 3 cm magasan. Fagyasztóba tesszük dermedni, majd 180 °C fokos sütőben 15 perc alatt halvány-barnára elősütjük.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük. A margarint a baracklekvárral felforraljuk, és megpároljuk rajta a szeletelt almát a reszelt narancshéjjal. Az alma savanyúságától függően megcukrozzuk. A keményítőt fél dl hideg vízzel elkeverjük, majd besűrítjük vele a tölteléket. A sütőből kivett tésztára borítjuk, majd együtt még 10 percig sütjük. Kihűlés után a tetejét megkenhetjük baracklekvárral, hogy még szaftosabb legyen. Kandírozott narancshéjjal díszítjük.

 

Lekváros, mandulás puszedlik

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • fél kávéskanál fahéj
  • 14 dkg búzaliszt
  • 5 dkg porcukor
  • kekszek tetejére lekvár
  • 5 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A porcukrot a hideg vajjal, a liszttel, a mandulával és a fahéjjal gyorsan összedolgozzuk. Fontos, hogy ne melegedjen fel a vaj, ugyanis csak akkor lesz igazán omlós a sütemény. Majd tegyük 1 órára hűtőbe. 

A tésztából 2-3 centi átmérőjű gombócokat formázunk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. A tetejüket kicsit benyomjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen a süteményeken. 5 percig 180-200 fokos sütőben sütjük, ezután rákanalazunk egy kevés lekvárt, lehetőleg ne darabosat, és mehet vissza a sütőbe újabb 5 percre. Dobozba téve 2-3 hétig is simán eláll. 

 

Mandulás-citromos gombócok

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

  • a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2,5 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2-3 evőkanál darált keksz
  • 8-10 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A mascarponét kikeverjük a citrom reszelt héjával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a darált háztartási kekszet és elkeverjük.

A masszát hűtőbe tesszük minimum egy éjszakára, majd közvetlenül tálalás előtt gyors mozdulatokkal gombócokat formázunk belőle, és darált mandulában vagy cukrozatlan kakaóporban hempergetjük meg őket.

Még több mandulás édesség receptje:

Exit mobile version