Gasztro

Recept: mandulás csokitorta liszt nélkül

Adott egy kívánság, egy kerek évforduló, egy sütifüggő szerkesztőség és egy lelkes gasztroszerkesztő. Az eredmény pedig magáért beszél...

Az egész úgy indult, hogy Enci tortára vágyott, marcipánosra. Szereztem mandulát a krémhez, de marcipánt valamiért 3 boltban sem találtam. Most akkor mi legyen? Azt is tudom, szereti a macaront, de azt nem mertem bevállalni. Először fehér csokis mandulakrémet akartam, de aztán nem volt időm bonyolult krémet összerakni, így született meg ez a csokis mandulás torta, szigorúan liszt nélkül a gluténérzékeny kollégák kedvéért. A neve pedig stílusosan E30 lett.

Mandulás csokitorta liszt nélkül

Krém:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg mandula

Tészta:

  • 225 g cukor
  • 1 csipet só
  • 6 db tojásfehérje
  • 320 g darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Először érdemes megcsinálni a krémet, mert annak ki kell hűlnie. A tejszínt kicsit megmelegítjük, majd belerakjuk a csokoládét, és nem túl nagy lángon felolvasztjuk. Ha már egynemű a krémünk, mehet bele a mandula is. Ezek után más dolgunk nincs, mint hideg helyen kihűteni.

A tojásfehérjéket a sóval együtt habosra keverjük. A cukrot a mandulával összekeverjük, óvatosan a habhoz adjuk, közben pedig a sütőt 160 fokra előmelegítjük. Sütőpapírra 20 centi átmérőjű kört rajzolunk, majd ráhalmozzuk a tésztát, nagyjából 7-10 milliméter vastagon. Majd 20-23 percre mehet be a sütőbe. Ha így járunk el, akkor összesen 3 lapra lesz elég a tészta, és marad még egy kevés, amiből apró halmokat rajzolunk a sütőpapírra, abból lesz később a díszítés. 

Ha megvagyunk a tortalapokkal, akkor egyszerűen összeállítjuk a tortát, egy réteg tortalap, rá a krém, egészen az utolsó szintig, ahova a mandulás csókokat pakoljuk. Ha van kedvünk, akkor még tehetünk rá extra mandulát. 

Tipp: Mogyoróból és dióból is finom lehet. Sőt a csokikrémbe a mandula helyet rakhatunk meggyet is. 

 

 


Boldog szülinapot, Enci!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top