3 töltött hús, amit már most érdemes kipróbálni

nlc | 2015. November 02.
Ki mondta, hogy töltött húst csak ünnepeken szabad enni? Ha senki, akkor egyetértünk. Hoztunk is 3 kipróbált receptet, hogy bebizonyítsuk: lehet a töltött hús hétköznapi fogás is.

Egy jól elkészített töltött hús minden étkezést feldob, a hétköznapi ebédet éppúgy, mint egy ünnepi  több fogásos vacsorát. Ha pedig így van, akkor miért is ne készíthetnénk már most töltött húst ebédre, hogy aztán karácsonyra a tökéletes recepttel készülhessünk.

Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • sütéshez olaj
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 4 szem aszalt szilva
  • 4 ek. szilvalekvár
  • 8 szelet szárított sonka

Köret:

  • sütéshez olaj
  • 5 dkg vaj
  • 60 dkg burgonya
  • 10 dkg rukkola
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A karajból 8 szeletet vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk. Négy szeletet egy deszkára helyezünk, majd bekenjük jó sűrű szilvalekvárral, és megszórjuk az apróra vágott aszalt szilvával. A másik 4 szelet húst ráhelyezzük a tetejére, majd ezeket a „páros húsokat” betekerjük a szárított sonkával. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepes lángon a húsok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A körethez az alaposan megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd cikkekre vágjuk, és olajban megpirítjuk. A rukkolát kevés vajon átforgatjuk, és a burgonyával együtt a hús mellé tálaljuk.

 

Sütőtökös ricottával töltött sertéskaraj baconben

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízlés szerint só
  • 1 tojás
  • 20 szelet bacon
  • a pirításhoz olaj
  • ízlés szerint bors
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 50 dkg ricotta
  • 30 dkg tisztított sütőtök
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A karajból 6 dkg-os szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk. A ricottát borssal, sóval összekeverjük.

A tisztított sütőtököt 1×1 cm-es kockára vágjuk, majd közepes lángon, kevés olajon kicsit lepirítjuk. Közben adhatunk hozzá fél dl vizet, hogy kissé megpuhuljon a tök.

A tököt a ricottához forgatjuk, majd a tojássárgájával is jól összekeverjük. A tölteléket a karajokba töltjük, majd feltekerjük, és kívülről baconbe tekerjük (2-2 darabot számolunk egy 6 dekás húsra).

Tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

TIPP: Nagyon finom mellé a sült zöldség.

 

Keleti töltött csirke

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 2-3 dl csirke alaplé
  • 3 salotta
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg bulgur
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg dió
  • 1 citrom leve
  • 6 (filé) csirkemell
  • pár csipet őrölt bors
  • 50 g vaj
  • 16-18 szelet bacon
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 csokor menta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A bulgurt megfőzzük (hasonlóan a rizshez: kevés olajon átforgatni, majd 1 rész bulgurhoz 2 rész vizet kell adni). A vaj felén megfonnyasztom a finomra vágott hagymát, és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ne piruljon meg! Az aszalt barackot finomra vágjuk, a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A hagymákat, a barackot összekeverjük a bulgurral és a fenyőmaggal. Belekeverjük a felaprított mentát, a citrom héját lereszeljük, és levét belefacsarjuk. Elkeverjük a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk (csak finoman!), borsozzuk. Kiterítünk egy sütőzacskót, ráfektetjük a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirkeszeletek, majd eloszlatjuk rajta a bulguros tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerjük. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe toljuk és 200 fokon 30 percig sütjük, majd leszedjük róla a zacskót és 15 perc alatt megpirítjuk. Könnyű salátával szuper ebéd.

Még több töltött hús receptje az NLCafén:

Exit mobile version