Gasztro

Húsok rántva és töltve – receptek Tamástól

Esőbe hajló őszi hétvégén mit lehet otthon csinálni? Ilyenkor kell előállni valami munkásabb, pepecselést igénylő ebéddel. A kapkodós nyári főzésekkor úgyis megfogadtuk, hogy majd ősszel, meg télen... Akkor több kedvünk lesz az időt a meleg konyhában tölteni. És új értelmet – no meg tartalmat – adni a klasszikus rántott húsnak is.

A töltve rántott húsoknak vannak titkaik, de lehetőségeik is. Tamás ezúttal három receptet kínál nekünk, az első mindjárt a camembert sajttal, almával és dióval töltött pulykamell. Ehhez az almát pici vajon párolja meg, mégpedig azért, hogy ne a húsban aszalódjék és eresszen levet a gyümölcs. A durvára vágott diót is melléje dobja, hogy megpirulván, intenzívebb legyen az íze. Ehhez keveri aztán a felkockázott sajtot, és tölti meg velük a hússzelelteket. Mivel a sajt-alma-dió hármas még egy egyszerű lapos tányérról, amolyan kínálgatósként is finom, könnyen beláthatjuk, hogy a húsba töltve is az lesz.

Tamás szerint, ha nem dolgozunk túl sok töltelékkel, akkor a hússzeletek nem nyílnak szét sem panírozás, sem sütés közben, és a sajt sem folyik ki, de ha nem bízunk annyira magunkban, nyugodtan tűzzük össze fogvájóval, vagy hústűvel. Ezt a húst lehet a biztonság kedvéért kétszer panírozni, a másik kettőt elég egyszer is.

A burgonyával és kolbásszal töltött karaj érdekessége, hogy a burgonya itt nem a panírba kerül, hanem a reszelt, kis zsiradékon megpirított krumplit terítjük rá a kiklopfolt hússzeletre. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük a tölteléket, és kész is a tartalmas, különleges húsétel.

A harmadik receptnél arra ügyeljünk, hogy szárított sonkát használjunk, és friss spárga híján felengedett mirelitet! A szétterített csirkemellet pedig csak óvatosan lapogassuk, a klopfolás ugyanis szétroncsolja a rostokat, és keménnyé teszi az ételt.

Jó étvágyat!

Almával, camembert-rel, dióval töltött pulykamell

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 3 alma, 5 dkg durvára vágott dió, 1 camembert sajt, só, 2 dkg vaj, liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj.

A pulykamellből négy nagy szeletet vágunk, vékonyra klopfoljuk, és mindkét oldalát besózzuk. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk és felszeleteljük. Serpenyőben kevés vajon a diót elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk az almát, és megpároljuk. Lecsepegtetjük, tálba tesszük, és összekeverjük a kockákra vágott sajttal. Ezután négyfelé osztjuk, beletesszük a pulykaszeletekbe, és felgöngyöljük. Bepanírozzuk, azaz lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatjuk. Nem túl forró olajban barnára, ropogósra sütjük.

 


További két incsiklandozó rántott-töltött receptet (
Burgonyával, kolbásszal töltött sertéskaraj illetve Zöldspárgával, szárított sonkával töltött csirkemell
) találhatsz a Nők Lapja október 15-én megjelenő, 42. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Család és karrier képekben – Bombera Krisztina New Yorkból »
A női gyönyör titka – Egy gyógyító örömlány tanácsai 2. »
D. Tóth Kriszta: Élőadás és ráadás »
Nagy budapesti hídtúra – két keréken »
A kiskamaszok igazi barátja: a számítógép »
A Presszóban »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top