Híres és finom: így készül a tökéletes olasz panna cotta

Piazza Gabriella / Tavola in Piazza | 2015. November 09.
Az olasz konyha nemcsak a pizzáról és a fantasztikus tésztákról híres, hanem isteni desszertjeiről is. Közülük a leghíresebb a panna cotta, melynek tökéletes alapreceptjét és sok-sok ízesítési tippet hoztunk mára.
Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog.
 

Olasz desszert magyar vonatkozással

A panna cotta Olaszország Piemont tartományának Le Langhe régiójából származó édes, krémes, vaníliás tejszínből készült puding. Neve szó szerinti fordításban főtt tejszínt jelent, rokona a dél-olasz területeken arab közvetítéssel elterjedt mandulatej-pudingnak (biancomangiare) és a franciaországi angol krém alapú bavarois-nak is. A legenda szerint mai formájában a fenti régió egyik kis falujában élt magyar származású hölgy készítette először az 1900-as évek elején.

A tökéletes panna cotta titka

A panna cotta sikerének a titka a hozzávalók minőségében, arányában és az ízpárosításokban rejlik. Az eredeti verzió a tejszín ízesítéséhez vaníliát ír elő, de használhatunk különböző fűszereket (télen pl. fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, nyáron citromfüvet, mentát), a színezéshez teafüvet, ehető virágokat, gyümölcsszörpöt, gyümölcspürét, sőt adhatunk hozzá más alapanyagokat is (pl.őrölt kávét, csokoládédarabkákat, mákot, diót), amelyek a szín és az íz módosításán túl a desszert textúrájának élvezeti értékét is növelhetik.

A panna cottát szervírozhatjuk poharakban vagy formákban való dermesztés után tányérra fordítva. Fontos, hogy a tetejére kerülő további alapanyagok ízben és színben is harmonizáljanak az alappuding ízével, színével. A klasszikus, vaníliás változathoz remekül passzolnak az erdei gyümölcsök, az ananász, az alma, a sárgabarack, a cseresznye, a narancs, a kávé, a karamell, a földimogyoró, a dió, a gesztenye, a csokoládé, fűszerek közül a kardamom, a szegfűszeg és a szerecsendió is. A fent említett párosításokkal biztosra mehetünk – már ami az ízhatást illeti.

Bátrabbaknak ajánljuk a sós változatot, ebben az esetben a tejszín ízesítéséhez használhatunk különféle sajtokat (gorgonzolát, parmezánt), zöldségeket (cékla, sütőtök, spárga), zöld fűszereket (rozmaringot, zsályát, bazsalikomot), kínálhatjuk nyers vagy ropogósra sütött zöldségekkel, marinált hallal, friss zöld fűszerek leveleivel.

A panna cotta zselésítéséhez általában lap- vagy porzselatint vagy agar-agart használunk, de készíthetjük akár zselatin nélkül is, ebben az esetben az ízesített, felforralt, majd kihűtött 250+250 milliliternyi tej-tejszín keveréket 250 g enyhén felvert tojásfehérjével vegyítjük, és tűzálló tálkákba töltve, vízzel félig töltött tepsibe helyezve 160 °C-ra előmelegített sütőben másfél órán keresztül sütjük, majd hűtőben dermedni hagyjuk.

Íme egy tökéletes recept a remegős és egyben krémes állagú, de nem túlságosan zsíros hatású panna cotta elkészítéséhez:

Panna cotta alaprecept

Hozzávalók 6 személyre:

A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magocskáit és magát a rudat is, majd az egészet forráspontig hevítjük. Ezután belehelyezzük a beáztatott, majd lecsöpögtetett zselatint, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük.
A panna cottát poharakba/formákba töltjük, és legalább 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.

Cseresznyés szósz

Hozzávalók:

A magozott cseresznyét a mézzel és a csillagánizzsal egy kis lábasba tesszük, és 3-4 percig főzzük. Ezalatt a cseresznye levet ereszt, ami a főzés során szépen besűrűsödik. A szószt kihűtjük, és a kész, dermesztett panna cotta tetejére kanalazzuk.

Sós karamell szósz

Hozzávalók:

A kristálycukorból és a mézből borostyánszínű karamellt készítünk, majd hozzákeverjük a tejszínt, és végül a vajat is. A szószt langyosan a kész, dermesztett panna cotta tetejére csorgatjuk, meghintjük néhány sóvirágkristállyal, és azonnal tálaljuk.

 Még több híres és finom olasz recept:

Exit mobile version