Márton-napi libareceptek

nlc | 2015. November 10.
Márton napjára mi mással is készülhetnénk, mint libareceptekkel.

Ha eddig még nem, akkor november 11-én feltétlenül szerezzétek be a libát, és holnap készítsétek el valamelyik receptünket. Aki ugyanis nem eszik Márton napján libát, az – a hiedelem szerint – egész évben éhezni fog. Rajtunk ne múljon, íme 3 recept!

Libaleves vargányás maceszgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 4 db libazúza
  • 2 db libaszárny
  • 1 db libafarhát
  • 2 karika gyömbér
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 8.10 szem bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint leveszöldség

Hozzávalók a maceszgombóchoz (12-14 db):

  • pár csipet só
  • 3 db tojás
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 9 evőkanál maceszliszt
  • 3 evőkanál libazsír
Kategórialeves
Elkészítési idő200 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A húsokat megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Megsózzuk, majd amikor a habját feladta, lehabozzuk. Belerakjuk a megtisztított zöldségeket és a fűszereket (ezeket nem kell feltétlenül megtisztítani), és 3 órán keresztül lassú, gyöngyöző forrás mellett készre főzzük.

Utána 15-20 percet pihentetjük, és tiszta, vékony vásznon keresztül leszűrjük. A húsokat és zöldségeket kiszedjük a fazékból, ízlés szerint darabolva a leveshez kínáljuk.

Az „evőkanál\” mértékegység éppen annyira pontos meghatározás, mint a „csipetnyi\” vagy a „szűk maroknyi\”. Mi egy régi típusú evőkanalat szoktunk használni, nem a falatnyiakat.

A libazsírt az egész tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzöldjével, a gyömbérrel és a borssal rendesen összekeverjük. Hozzáadjuk a kézzel összemorzsolt maceszt, amit annyira törjünk össze, hogy a nagyobb darabok körömnyi méretűek legyenek. Jól összedolgozzuk egy kanállal, és 20-30 percre hűtőben pihentetjük. Forrásban lévő, kellemesen sós vízben formázzuk, és 15 percig fedő alatt, lassú tűzön főzzük, utána a tűzről levéve még mindig fedő alatt újabb 15 percig pihentetjük. Az edény megválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogy a kis huncut gombócok a végére azért szépen megdagadnak.

 

 

Sült libacomb

Hozzávalók 6 főre:

  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 szál rozmaring
  • majoranna
  • 1 db alma
  • 6 db libacomb
Kategóriafőétel
Elkészítési idő180 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Alapos tisztítás után sózzuk be a húst, majd a belső felén szórjuk meg borssal és majorannával, majd dörzsöljük be zúzott fokhagymával. 1 óra hosszát hagyjuk állni.

2. Tegyük egy tepsibe, amit vékonyan kenjünk ki libazsírral. Tegyük mellé a cikkekre vágott vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát a félbe vágott almát, és egy szál rozmaringot. Öntsünk alá egy pohár vizet és fóliával lefedve 180 fokos sütőben addig süssük, amíg félig megpuhul. Ekkor vegyük le róla a fóliát, és a levével locsolgatva süssük szép piros ropogósra.

Régi családi recept alapján készítjük, mindig zománcos tepsiben, mert ebben szépen, egyenletesen sül és pirul a hús.

 

Fügés-libamájas pulykarolád mazsolás rizottóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez cukor
  • 10 dkg arany mazsola
  • 20 dkg aszalt füge
  • 50 dkg arborio
  • ízesítéshez majoranna
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • sütéshez olaj
  • 80 dkg pulykamell
  • ízesítéshez só
  • 40 dkg libamáj
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A májból 4 szeletet vágunk, majd a szeleteket ujjnyi vastag csíkokra szeljük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. Serpenyőben néhány csepp olajon, közepes lángon elősütjük minden oldalán, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön. Az aszalt fügét enyhén cukros vízben 3 percig forraljuk, levesszük a tűzről, hagyjuk a főzőlében kihűlni. 

A pulykamellből négy darab 20 dkg-os szeletet vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk, majd a májat és a félbevágott fügéket egyenlően elosztjuk egy csíkban a közepén. A pulykamell széleit behajtjuk, feltekerjük. A tekercset olajozott alufóliába tekerjük, és serpenyőben kevés olajon minden oldalán elősütjük (alufóliástul!), majd tepsibe tesszük, és 190 fokos sütőben 12 percig sütjük.
Közben a vajat és kevés olajat melegítünk egy lábosban, beletesszük a rizst, kicsit üvegesítjük, hozzáadjuk a fehérbort, 1 dl vizet, sót, majd amikor elfő a víz, 1-1 merőkanálnyival mindig pótoljuk. Összesen kb. 1 liter víz szükséges ennyi rizshez. Félidőben hozzáadjuk a mazsolát, készre főzzük. A roládot felszeleteljük, és a rizottóval tálaljuk. 

Tipp:  Arany mazsola helyett használhatunk sima mazsolát is, de mivel keményebb, főzzük fel cukros vízben 5 perc alatt, majd hagyjuk a vízben állni 20 percig.

Még több libarecept Márton-napra:

Exit mobile version