Szezonja van: süssünk gesztenyével

nlc | 2015. November 20.
A gesztenyével sütni mindig hálás feladat, mi most rendhagyó desszerteket mutatunk. Figyelem, az erdei gyümölcsös torta csak erős idegzetűeknek ajánlott.

Gesztenyetorta erdei gyümölcsös krémmel

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

  • 11 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 3,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál (meleg) víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 7,5 dkg natúr joghurt
  • 7,5 dkg gesztenyemassza

Krém:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dl tejszín
  • fél evőkanál zselatin
  • 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék

Díszítés:

  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

  • A tésztához a joghurtot a cukorral, a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a tojást és a meleg vizet. Belekeverjük a sütőporral kevert lisztet, közben az olvasztott vajat/margarint is hozzácsorgatjuk. (A meleg víz lazítja a masszát, ami a gesztenyétől sűrűbb lett.) A formába öntjük, 185 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

 

A krémhez a zselatint dupla mennyiségű hideg vízbe áztatjuk, hagyjuk duzzadni. A mirelit erdei gyümölcsre rászórjuk a cukrot, majd közepes lángon folyamatos kevergetés közben addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Ekkor már a gyümölcs kezd levet ereszteni, de összességében nem meleg, így nem folyik el a tejszínkrém sem. A hideg habtejszínt felverjük, óvatosan összeforgatjuk a gyümölccsel. A zselatint folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, kissé csípős melegre, majd a tejszínkrémbe keverjük. Alaposan elkeverjük, a kihűlt tésztára halmozzuk, majd egyenletesen eloszlatjuk. Minimum 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd eltávolítjuk a tortakarikát. A tetejére tejszínhabot halmozunk, és tálalás előtt 1 órával rászórjuk az erdei gyümölcsöket (1 óra alatt normál hűtőben megolvad a gyümölcs, de még ép marad.)

Gesztenyekrémes-tejszínes tortácska

Hozzávalók:

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dl habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 dkg zselatin
  • 25 dkg gesztenyemassza
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a kristálycukorral habot verünk, majd a tojássárgáját is belekeverjük. Végül a kakaóval elkevert lisztet is beleszitáljuk, elkeverjük. A masszát 1 cm vastagon sütőpapírra kenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A kihűlt piskótalapból 6 darab 12 cm átmérőjű korongot szúrunk ki, lehetőleg olyan formával, ami 5-6 cm magas, mert a krémet is abba töltjük. (PVC-csőből is vágható.) A piskótát a forma aljába tesszük, erre egy-egy nagy diónyi gesztenyemasszát halmozunk, amit vizes kézzel elnyomkodunk. A krém elkészítéséhez a zselatint dupla mennyiségű hideg vízbe áztatjuk, hagyjuk duzzadni. A hideg tejszínt habbá verjük, a porcukorral beédesítjük, majd a megmelegített (kézmeleg, felolvadt) zselatint is hozzákeverjük. Nyomózsákkal vagy kanállal a formákba adagoljuk a krémet, majd a tetejét elsimítjuk. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt késsel körbevágjuk a formát, majd lehúzzuk, a torta tetejére pedig vastagon gesztenyemasszát reszelünk. Díszíthetjük lime-mal vagy más élénk színű gyümölccsel.

 

Gesztenyés kifli

Hozzávalók 12-16 darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2,2 dl tej
  • 4 dkg + 20 dkg hideg (hajtogatáshoz) vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dkg porcukor

Töltelék:

  • ízlés szerint rum
  • 50 dkg gesztenyemassza
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk – a 20 dkg kemény vajat kivéve –, annyi lisztet hozzászórva közben, hogy sima felületű, viszonylag kemény tésztát kapjunk. (Az élesztőt is beledolgozzuk, nem kell futtatni.) Kigömbölyítjük, 5 percig pihentetjük. Eközben a 10 dkg vajat szétlapítjuk, mindkét oldalát lisztbe nyomjuk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, a vajat belecsomagoljuk, majd hosszúkás téglalapra, fél centi vastagra nyújtjuk. Ekkor a tészta egyik felét annyira ráhajtjuk a tészta közepe felé, hogy a másik végét ráhajtva pont fedjék egymást (3 réteg tésztát kapunk). Ezt újra kinyújtjuk, és megismételjük a hajtogatást. 10 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

A gesztenyemasszát a rummal átgyúrjuk, sütőpapírral borítunk egy sütőlemezt. A tésztán az előbb leírt módon 1 hajtást végzünk, majd végleges formában kinyújtjuk, fél cm vastag, 15 cm széles téglalapnak. Derelyevágóval háromszögeket vágunk úgy, hogy 12 cm széles legyen az átfogója. A gesztenyemasszából kupacokat rakunk a közepére, és szorosan feltekerjük a kifliket. Tepsire helyezzük, vízzel megkenjük. A sütőt 50 °C-ra állítjuk, ebben kelesztjük a kifliket 15 percig. Kivesszük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen tartjuk, amíg a sütő felmelegszik 175 °C-ra. Ekkor a kifliket újra megkenjük vízzel, és 15 perc alatt megsütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral.

 


A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!

Exit mobile version