A vörösbor rengeteg jótékony hatása között meg kell említeni, hogy jót tesz a szív- és érrendszernek, sejtfiatalító hatású, fogyni is lehet vele, mégis néhányunknak negatív hatásokat okoz. Mégpedig úgy, hogy egy pohár bor elfogyasztása után másnaposságszerű fejfájás jelentkezik.
Miért történik ez? És miért csak bizonyos boroktól?
Az egyik elmélet szerint a fejfájást a szulfitérzékenység okozza, amit a borászok azért tesznek a vörösborba, hogy megelőzzék az újabb erjedést.
De ez nem túl kielégítő magyarázat, hiszen a fehérborban több a szulfit. Ráadásul a szulfitérzékenység általában légúti allergiához hasonlító tüneteket produkál.
Azonban kiderült az, hogy a szulfit minősége okozhatja a kellemetlen tünetet: ha egy pincészet vegyipari ként használ, akkor valóban ilyen másnapossághoz hasonlító fejfájást okozhat.
A legvalószínűbb ok azonban a szőlő héjában található hisztamin lehet. Mivel a vörös szőlő hosszabb ideig van együtt a bőrével, több hisztamin kerülhet a borba. Persze lehet egy másik bűnös is, a tiramin, ami megemeli a vérnyomást, ezzel kiválthat fejfájásos tüneteket. A harmadik vádlott pedig a tannin, ami nagy koncentrációban van jelen a szőlő héjában, és szintén kínzó fejfájást okozhat.
A kutatók sem biztosak még benne, hogy melyik lehet az igazi főbűnös, de azt ajánlják, ha valaki ilyet tapasztal, inkább igyon fehérbort.
Olvass tovább bor témában!
- 21 kiegészítő, amit minden borrajongó azonnal be akar majd szerezni magának – képek
- 5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel