Indítsd zöldségekkel az évet! Ezekkel a receptekkel érdemes

nlc | 2016. Január 04.
Igaz, nyáron nagyobb a választék a friss zöldségekből, de azért ilyenkor, tél közepén sem kell lemondanunk a finom zöldséges ételekről. Zöldségfasírt, főzelék és csőben sült zöldség – téli alapanyagokból.

Még mindig a paradicsomos cukkinifasírt a kedvenc zöldségfasírtunk, és a zöldséges lasagne is toplistás, de van néhány mostohábban kezelt téli zöldség, amit csak nagy ritkán ettünk eddig, pedig egyébként ilyenkor télen is szívesen eszünk zöldséges ételeket

Téli zöldségfasírt

Hozzávalók:

Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával.

Formázz belőle fasírtgolyókat, és kevés olajban süsd ki.

Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással

Hozzávalók 4 személyre:

A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.

Kelbimbó csőben sütve, gazdagon

 

Hozzávalók:

A töltelékhez:

A tésztához:

Az öntethez:

Elkészítése:

Készítsük el az élesztős tésztát: az élesztőt oldjuk fel a langyos tejben, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi szoba-hőmérsékletű hozzávalót, gyúrjuk össze, és fedő alatt, meleg helyen kelesszük 30 percig. Közben mossuk és tisztítsuk meg a kelbimbót. A kelbimbók szárát kereszt alakban vágjuk be, majd a zöldséglevesben pároljuk meg. Kb. 20 perc múlva szedjük ki a kelbimbót a levesből, és hűtsük ki.

Az öntethez egy tálban keverjük össze a tojást a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a parmezánt és a kockára vágott szalonnát. A megkelt tésztát simítsuk a kizsírozott formába, terítsük el rajta a lecsepegtetett kelbimbót, locsoljuk meg a tojásos tejszínnel, és előmelegített sütőben, 220 fokon 30 perc alatt süssük át. 

Még több zöldséges recept:

Exit mobile version