Krémesek és finomak: isteni édességek a hétvégére

nlc | 2016. Január 24.
Crème brûlée, zabaglione, panna cotta - híresek, krémesek, édesek, és nem utolsósorban nagyon-nagyon finomak. Hétvégi kedvenceink ezek a krémes édességek.

Ez a hétvége is jól végződik! A hétvégi menü már kész, már csak egy kis desszert hiányzik a végéről. Úgy döntöttünk, hogy most nem tortázunk, a ropogós kekszet pedig holnap uzsonnára tartogatjuk, így ezúttal a krémes édességekre esett a választásunk.  

Panna cotta sós karamell szósszal

Hozzávalók 6 személyre:

A panna cottához:

A sós karamellszószhoz:

A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 
A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magocskáit és magát a rudat is, majd az egészet forráspontig hevítjük. Ezután belehelyezzük a beáztatott, majd lecsöpögtetett zselatint, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük. 
A panna cottát poharakba, formákba töltjük, és legalább 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.

A kristálycukorból és a mézből borostyánszínű karamellt készítünk, majd hozzákeverjük a tejszínt, és végül a vajat is. A szószt langyosan a kész, dermesztett panna cotta tetejére csorgatjuk, meghintjük néhány sóvirágkristállyal, és azonnal tálaljuk. Így lesz a klasszikus krémes édességből fantasztikus desszert.

Csokoládés crème brûlée

 A fotó forrása: http://www.loveandoliveoil.com/

Hozzávalók 4 adaghoz:

A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A levét kis lábasba tesszük, és sűrűre beforraljuk, szinte szirup állagú legyen. Beletesszük a reszelt héjat is. A tejszínt felmelegítjük, belereszeljük a tonkababot. A tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral. A meleg tejszínben feloldjuk a darabokra tört étcsokoládét, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszához. Belekeverjük a narancsszirupot is. Kis porcelántálkákba adagoljuk. A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz. 150 fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk

Zabaglione sült erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók (2 adag):

1. A sütőt grillfokozatra állítjuk (vagy 200 fokosra előmelegítjük). Egy lábasban egy liter vizet forralunk.

2. Egy akkora keverőtálban, amekkora biztosan megáll a lábason, egy habverő segítségével habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, majd a vízgőz fölé tesszük, ügyelve arra, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. Kis lángon tartjuk, és folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a bort. Folyamatosan kevergetve 6-8 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről.

3. A megmosott gyümölcsöket hőálló tálba tesszük, rákanalazzuk a krémet, majd légkeverés nélkül a sütőben 3-5 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megpirul, de belül krémes marad. Azonnal tálaljuk.

Tipp:
Bármilyen friss, savanykás gyümölccsel jól működik, használd bátran a fantáziádat!

Még több krémes édesség az NLCafén:

Exit mobile version