3 fánk, amit idén mindenképpen kipróbálunk

Szűcs Réka / Ízből tíz | 2016. Január 30.
Ha valamit lehet szeretni a januárban, akkor az a fánkszezon. Ilyenkor előkerülnek a jobbnál jobb fánkreceptek, így nekünk csak azt kell eldönteni, melyik héten melyiket süssük meg. Ma is hoztunk 3 szuper receptet.

Év közben csak ritkán sütünk fánkot, ha sütünk, akkor mindig a gyors túrófánk kerül elő, de ilyenkor januárban azért az időigényesebb és különlegesebb fánkokra is szívesen rászánjuk az időt. Az már biztos, hogy van 3 receptünk, amit idén mindenképpen érdemes lesz kipróbálni. 

Churros

Hozzávalók:

A tésztához:

A csokoládészószhoz:

  1. A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük.
  2. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
  3. A vizet egy lábasba öntjük az olívaolajjal együtt, majd felforraljuk.
  4. Mikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Néhány percig hűlni hagyjuk.
  5. Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát. Ha nincs ilyen eszközünk, a tésztát vékonyra is sodorhatjuk, és így vágjunk 10 cm hosszú csíkokat.
  6. Az olajat nagy lángon felforrósítjuk. Fontos, hogy nagyon meleg legyen az olaj, így lesz tökéletes állaga a fánknak.
  7. A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk. Addig süssük, míg szép aranybarnák lesznek.
  8. Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban.
  9. A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd simára keverjük.

Túrófánk citromkrémmel

Hozzávalók:

A túrófánkhoz:

A citromkrémhez:

  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrémállaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
  4. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
  5. Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk.

Beignet – New Orleans fánkja

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

  1. A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport és a sót.
  3. A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.
  4. Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.
  6. Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat.
  7. Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.

 

További fánkreceptek az NLCafén

Exit mobile version