Év közben csak ritkán sütünk fánkot, ha sütünk, akkor mindig a gyors túrófánk kerül elő, de ilyenkor januárban azért az időigényesebb és különlegesebb fánkokra is szívesen rászánjuk az időt. Az már biztos, hogy van 3 receptünk, amit idén mindenképpen érdemes lesz kipróbálni.
Churros
Hozzávalók:
A tésztához:
- 230 g finomliszt
- 450 ml víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipet só
- 80 g kristálycukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 liter étolaj a sütéshez
A csokoládészószhoz:
- 150 ml habtejszín
- 100 g étcsokoládé
- Nagy csipet só
- 1 evőkanál kristálycukor (ha szükséges)
- A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük.
- A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
- A vizet egy lábasba öntjük az olívaolajjal együtt, majd felforraljuk.
- Mikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Néhány percig hűlni hagyjuk.
- Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát. Ha nincs ilyen eszközünk, a tésztát vékonyra is sodorhatjuk, és így vágjunk 10 cm hosszú csíkokat.
- Az olajat nagy lángon felforrósítjuk. Fontos, hogy nagyon meleg legyen az olaj, így lesz tökéletes állaga a fánknak.
- A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk. Addig süssük, míg szép aranybarnák lesznek.
- Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban.
- A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd simára keverjük.
Túrófánk citromkrémmel
Hozzávalók:
A túrófánkhoz:
- 200 g félzsíros tehéntúró
- 2 közepes méretű tojás
- 80 g finomliszt
- 1 ½ teáskanál sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 evőkanál kristálycukor
- ½ teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 1 liter étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- csipet só
A citromkrémhez:
- 90 g kockára vágott vaj
- 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- Csipet só
- A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrémállaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
- A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
- Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
- Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk.
Beignet – New Orleans fánkja
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 175 ml tej
- 340 ml kefir
- 4 teáskanál szárított élesztő
- 2 ½ evőkanál kristálycukor
- 490 g finomliszt
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1 liter étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt.
- Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport és a sót.
- A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.
- Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.
- Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat.
- Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.
További fánkreceptek az NLCafén
- 3 szuper fánkrecept, amit kár lenne kihagyni
- 5 elronthatatlan fánk kezdőknek és haladóknak
- Süssünk fánkot!