3 csokis süti, amit még sokat fogtok sütni

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2016. Január 31.
Vannak napok, amiket csak egy jó csokis sütivel lehet feldobni. Ezeken a napokon sem kalóriákat, sem szénhidrátot, sem semmit nem számolunk. Csak a perceket, hogy mikor készül már el a sütink.

A csokis sütikkel nem nagyon lehet melléfogni, még egy szürke, hideg, unalmas napot is pillanatok alatt bearanyoznak. A csokis sütik királya, a brownie is örök kedvenc, ahogy a csokis kekszek és csokitorták sem hagytak még minket soha cserben. Mai 3 csokis receptünk is olyan, amit újra és újra el fogunk készíteni, annyira finomak. 

Nutellás-mogyorós brownie

Hozzávalók kb: 20×20 cm-es sütőtálhoz:

  1. A mogyorót durvára vágjuk, a sütőtálat sütőpapírral béleljük ki, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  2. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és kikeverjük.
  3. A lisztet összeforgatjuk a cukrozatlan kakaóporral, majd a tojásos keverékhez keverjük.
  4. A mogyoró kb. felét beleszórjuk a masszába, és alaposan összekeverjük.
  5. A mogyorós masszát a sütőpapírral bélelt sütőtálba simítjuk, majd rákanalazzuk a Nutellát, kés hegyével vagy villával kicsit vegyítjük a csokis masszából, majd rászórjuk a maradék durvára vágott mogyorót. 
  6. Sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.

Csokitorta citromkrémmel

Hozzávalók:

A kakaós omlós tésztához:

A citromkrémhez:

A csokikrémhez:

  1. A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A nagy gombócot folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni. (A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe és sütünk belőle valami mást. Például ezt a fehér csokis tortát.) A kinyújtott tésztát egy 18 cm átmérőjű tortaformába tesszük – úgy, hogy oldala is legyen –, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg – és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt és további kb. 10 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
  3. Közben elkészítjük a citromkrémet :egy lábasban összekeverjük a cukrot a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a tojást, és simára keverjük. Kis lángon – folyamatos kevergetés mellett – főzzük, míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hűlni hagyjuk.
  4. A csokikrémhez felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat és simára keverjük.
  5. A kihűlt tésztalapra simítjuk a citromkrémet, majd a csokikrémet, hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen. Ízlés szerint fehér csoki darabkákkal szórhatjuk meg. 

Lisztmentes csokitorta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  1. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokit és kevergetve megolvasztjuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
  2. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a narancs reszelt héjával, majd a csokis keverékhez adjuk és elkeverjük.
  3. Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a darált diót, és az így kapott masszát a tortaformába öntjük.
  4. 180 fokon 25-30 percig sütjük, tűpróbával teszteljük.

Még több csokis recept az NLCafén:

 

Exit mobile version