Péksütemény házilag: így készül a magvas kenyér

Molnár Orsi / wannabe chef | 2016. Január 31.
Ma megsütjük, holnap megesszük. Feltéve persze, hogy kibírjuk addig, mert aki sütött már otthon péksüteményt, tudja, hogy a fantasztikus illatok miatt nagyon nehéz ellenállni a friss kenyérnek. Ennek a magvas kenyérnek is.

Ez a kenyér tényleg csak magokat tartalmaz: lenmagot, zabpelyhet, kölest, hajdinát, chiát, mandulát. A kívül ropogós, belül nedvesebb “vollkorn” típusú kenyér lisztmentes, élesztőmentes, vegán, és hűvös helyen legalább 1 hétig eltartható. 

Magvas kenyér (lisztmentes, élesztőmentes, vegán)

Hozzávalók (egy kis kenyérformához):

  1. Melegítsük a sütőt 160 fokra. Helyezzük egy sütőlapra a napraforgómagot, mandulát, hajdinát és kölest, és pirítsuk a sütőben illatosra, aranybarnára kb. 8-12 perc alatt. 
  2. Közben egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lenmagot, az útifűmaghéjat, chia magot és a sót. Amikor a napraforgómagos keverék már kellően megpirult, vegyük ki a sütőből, és vegyítsük a zabpelyhes keverékkel. Adjuk hozzá a mézet, az olvasztott kókuszolajat és a vizet, majd gyúrjuk alaposan össze.
  3. Kis kenyérsütőformába tegyünk sütőpapírt, kanalazzuk a tésztát a formába (kezünkkel egyengessük el a tetejét), és hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább 1 órán keresztül.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a kenyeret helyezzük a sütőbe és kb. 1 és negyed órát süssük, míg sötétbarna színt kap. Hagyjuk hűlni, majd vegyük ki az kenyérsütőformából és távolítsuk el róla a sütőpapírt.
Molnár Orsi a wannabe chef blog szerzője. Oldalán változatos és egyszerűen elkészíthető ételek receptjei találhatók, amelyeket bárki könnyedén elkészíthet. Egészséges reggelik, vegetáriánus ételek, villámgyorsan összedobható édességek és izgalmas ázsiai ételek gazdagítják a blogot.
 

Még több cikk kenyér témában:

Exit mobile version