A palacsinta világnapja: 9 recept igazi rajongóknak

nlc | 2016. Február 09.
Ma van a palacsinta világnapja, amit természetesen mi is megünneplünk 9 szuper palacsinta receptjével. Hogy is hagyhatnánk ki egy ilyen alkalmat, amikor végre "legálisan" süthetünk palacsintát?!

A palacsinta világnapja igazi piros betűs ünnep a palacsintarajongók számára. Elővehetjük legjobb palacsintareceptjeinket, jöhetnek a klasszikus palacsinták, az amerikai palacsinták, készíthetünk palacsintatortát, szív alakú palacsintát, sőt az igazán nagy rajongók akár még palacsintás ékszereket is viselhetnek ezen a szép napon. Mi az ékszerekről most lemondunk, viszont 9 szuper palacsintareceptet hoztunk, hogy legyen miből válogatni ma (is).  

Túrós palacsinta csokoládéöntettel

Hozzávalók 4 személyre:

A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.

Kakaós minipalacsinta

 

Hozzávalók kb. 25 db-hoz:

A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik. 

Mandulás amerikai palacsinta

Hozzávalók:

A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet. A mandulát, a szódabikarbónát és a sót összeforgatjuk, majd a tojásos kókusztejhez adjuk, és simára keverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kis adagokban kisütjük a palacsintát.

 

Karamellpudingos palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz:

A töltelékhez:

A száraz anyagokat egy tálban összemérjük, majd a tej felét és a tojásokat hozzáadva sima masszát keverünk belőle. Arra vigyázzunk, hogy csomómentes legyen. Óvatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejet, majd a szódát, végül az olajat is. 20 percre félretesszük pihenni, ez idő alatt elkészítjük a pudingot.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, felöntjük 1,5 dl meleg tejjel, majd teljes olvadásig együtt forraljuk. A maradék tejet a pudingporral simára keverjük, és a karamellre öntve pudingot főzünk belőle. A palacsintákat egyenként kisütjük, mindegyik darab felét megkenjük a pudinggal, majd tölcsérszerűen feltekerjük. Tálaláskor megszórhatjuk grillázzsal, úgy még finomabb lesz.

Diós kelt túrópalacsinta mézes-diós kandírozott narancshéjjal

Hozzávalók kb. 8 db féltenyérnyi nagyságú palacsintához:

A feltéthez:

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, és felmelegítjük. Feloldjuk benne az élesztőt és a cukrot, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a darált diót, a reszelt citrushéjakat, a tojást és végül a lisztet is. A hozzávalókat botmixer segítségével egynemű masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a feltétet. A fél narancs levét kifacsarjuk, héjából citrushámozóval vékony csíkokat forgácsolunk. A kandírozott narancshéjat apró kockára vágjuk, összekeverjük a mézzel, a narancslével és a pirított darált dióval.
A megkelt masszából kiolajozott, forró serpenyőben féltenyérnyi nagyságú palacsintákat sütünk. A mézes-diós narancshéj kockákat felmelegítjük, és a még forró palacsintákra csorgatva azonnal tálaljuk.

Klasszikus Gundel-palacsinta

Hozzávalók:
Palacsinta:

Töltelék:

Csokoládészósz:

A recept a Zsuzsi finomságai blogon folytatódik.

Zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók:

A zabpelyhes palacsinta receptje a Bonnie konyhája blogon olvasható.

Sajtos-karfiolos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

A karfiolt szedjük egészen kis rózsákra, sós vízben főzzük 5 percet, majd szűrjük le. Keverjük el a lisztet a cottage cheese-zel, a tojással, a tejjel, az aprított bazsalikommal és a lecsöpögtetett karfiollal. Sűrűn folyós palacsintatészta-állaga legyen! Sózzuk, borsozzuk. A palacsintasütőt melegítsük fel, kenjük ki olajjal, majd evőkanállal szedjünk kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a palacsinták mindkét oldalát.

Sütőtökös-parmezános palacsinta

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.

Még több palacsintarecept az NLCafén:

Exit mobile version