A tavaszvárás márciusban már a tetőfokára hág, minden ember virágokat, zöld rügyeket, daloló madarakat szeretne maga körül látni. Ha szerencsénk van, akkor pár hét, és valóban kipattannak a rügyek, elmúlik a szürkeség, de ha az időjárás megmakacsolja magát, akkor bizony még áprilisig csak álmodhatunk a fűbe leterített pokrócról és az erdei sétáról.
Én ilyenkor új függönyt szoktam feltenni, amin keresztül tényleg másképp látom a világot, illetve fehér és sárga ételekkel dobom fel a hangulatot.
Egy régi angol képes újságban láttam egy fotót egy tavaszváró uzsonnáról, ahol minden fehér és sárga színekben pompázott, és ez annyira beégett az agyamba, hogy azóta is rendszeresen sütök fehér és sárga színben játszó süteményeket, amikor már nagyon unom a téli szürkeséget. Garantáltan feldob, ajánlom mindenkinek!
Bár sokan félnek a piskótától, igazából egy elronthatatlan sütemény, ha betartunk pár alapszabályt. Fontos, hogy a lisztet előre keverjük el a sütőporral, majd két részletben szitáljuk előbb a tojássárgájára, majd a tojásfehérjére. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz, amikor össze kell kevernünk anélkül, hogy a hab összetörne.
A másik fontos szabály, hogy soha, de tényleg soha nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, amíg a sütési idő le nem járt! Ha ezeket betartjuk, nem lehet gond.
Nagyon fontos szabály még, hogy kezeletlen biocitromot vásároljunk, és csak annak használjuk a héját!
Hozzávalók:
- 3 egész tojás, kettéválasztva
- 3 púpozott ek sima liszt
- 3 ek cukor
- 1/2 zacskó Dr. Oetker Sütőpor
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 1 dl limoncello (vagy 0,5 dl cukorszirup 0,5 dl citromlével keverve)
- 50 dkg tehéntúró
- 1 citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 zacskó Dr. Oetker Finesse Természetes Bourbon Vanília Aroma
- 6 dkg cukor
- 2,5 dl tejszín
- 1 zacskó Dr. Oetker Habfixáló