Ezt a receptet ki kell próbálnod! Csokis-kókuszos márványos kuglóf

nlc | 2016. Március 18.
Már egy egyszerű márványos kuglóffal is bármikor beérnénk, hát még egy ilyen isteni csokis-kókuszos márványos kuglóffal!

A márványos kuglóf egy igazi békebeli süti, a kényeztető reggelik egyik kihagyhatatlan édessége. Ha egy bögre forró tej vagy kakaó is társul mellé, biztosak lehetünk benne, hogy tökéletesen indul a napunk.

A legenda szerint a bibliai háromkirályok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Mások szerint viszont Ausztriából indult világhódító útjára a kuglóf, melynek magyar neve is német eredetű egyébként, a Kugelhopf szóból származtatható. A 19. században terjedt el igazán Németországban és Ausztriában – elsősorban a polgári családok körében –, majd Európa és a világ többi részén is egyre népszerűbb lett.

A kuglóf eredetileg csakis élesztős tésztából készülhetett, de ma már sokan – így mi is – a sütőporos verziót sütik gyakrabban. Bár vannak zártabb formák is, érdemes tudni, hogy a kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található “kürtő” praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a “kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.

A márványos kuglóf vaníliás és kakaós tészta márványos keverékéből áll, de az “egyszínű” kuglóf éppúgy nagyon finom, ahogy a túrós és a különféle magvakkal és aszalványokkal gazdagított kuglófok is. A díszítésben szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: meghinthetjük porcukorral, fahéjas porcukorral, de készülhet például fehér csokis bevonattal is, amit tovább díszíthetünk csokireszelékkel, díszítő cukrokkal.

 

 

Hozzávalók 11 cm magas, 22 cm átmérőjű kuglófformához:

A díszítéshez:

Kattints tovább a teljes recepthez >>>

Exit mobile version