Oknyomozó gasztroblogger lettem. Rájöttem, hogy miért nem valódi tavaszi receptekkel vannak tele az újságok, csak tavaszvárókkal. Március már tavaszi hónap, még sincs semmi a boltokban, ami tavaszi alapanyag lenne, kivéve a medvehagyma. Desszertet mégsem lehet fokhagymaízű levelekkel készíteni, így maradnak a pasztellszínű és virágos sütemények. Mert tavaszi desszertre igenis szükség van!
Nekem a citrom lett a tavaszi íz. Májusban majd visszatérhetünk erre a témára az eperrel és esetleg a nagyon korai cseresznyével, de addig egyszerűen tél van és tavaszvárás. Legalábbis a konyhában. Nyárra már ott vannak a piros gyümölcsök, őszre a körte és a szőlő, télre az aszalt gyümölcsök, a csonthéjasok, és tavaszra marad a citrom, de az az igazság, hogy ezt egyáltalán nem bánom. A citromos piték és torták a világon a legfinomabbak, a tavaszi hangulatot látványban pedig könnyű odavarázsolni pár ehető ostyavirággal. A pitekosár tésztája egyébként szinte bármivel tölthető, az egyszerű pudingtól kezdve a túróig vagy csokoládékrémig.
Hozzávalók a tésztához
- 38 dkg sima liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 3 db tojássárgája
- 1/2 citrom reszelt héja
A krémhez:
- 2 egész tojás + 3 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1/4 tk kukoricakeményítő
- 1,5 dl frissen facsart citromlé
- 12 dkg vaj
- Dr. Oetker Dekor Ostyavirág