A tuti siker: készíts egyszerű túrós kuglófot

nlc | 2016. Március 22.
Gyönyörű, finom, és egyszerűen elkészíthető: ez a tuti siker titka!

Ha az egyik kedvenc reggeli süteményünkbe, a kuglófba még túró is kerül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az utolsó morzsáig el fog fogyni a süti. A húsvéti vendégváró asztalon is jól mutat a gyönyörű sárga tésztájú kuglóf egy kis porcukorral meghintve. Nincs az a locsoló, aki ne repetázna belőle!

A legenda szerint a bibliai háromkirályok útban Betlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Mások szerint viszont Ausztriából indult világhódító útjára a kuglóf, melynek magyar neve is német eredetű egyébként, a Kugelhopf szóból származtatható. A 19. században terjedt el igazán Németországban és Ausztriában – elsősorban a polgári családok körében –, majd Európa és a világ többi részén is egyre népszerűbb lett.

A kuglóf eredetileg csakis élesztős tésztából készülhetett, de ma már sokan – így mi is – a sütőporos verziót sütik gyakrabban. Bár vannak zártabb formák is, érdemes tudni, hogy a kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található “kürtő” praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a “kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.

A túrónak köszönhetően a kuglóf tésztája egyáltalán nem száraz, hanem nagyon finom és puha, akár több napig eltartható. A tészta összeállítása nem bonyolultabb egy muffin elkészítésénél, egyedül arra kell figyelni, hogy a túrót törjük át, mielőtt a masszába keverjük, ne maradjon darabos, fontos, hogy a tészta homogén legyen.

A kész kuglófot meglocsolhatjuk olvasztott csokoládéval, és nagyon finom friss gyümölcsökkel, lekvárral tálalva is.

 

Hozzávalók 11 cm magas, kb. 22 cm átmérőjű kuglófformához:

A tetejére:

 

 Kattints tovább a teljes receptre >>>

 

Exit mobile version