Elegánsan tökéletes: így készül a házi briós

nlc | 2016. Március 23.
Illatos, puha, friss briós és egy pohár forró kakaó: nincs ennél jobb reggeli!

Egy pohár forró kakaó, egy friss, puha, foszlós briós, és kész is a mennyei reggelink. Ha még ehhez hozzávesszük az isteni vaníliaillatot, ami belengi a lakást, akkor már tényleg nem kell több a tökéletes naphoz.

A kontyos kalácsként is emlegetett briós egy francia eredetű édesség, amely a 17. században indult világhódító útjára. Vannak, akik egyenesen a kelt tészták királynőjének tartják, és van is benne igazság: nincs töltelék, nincs semmi, ami elterelné a figyelmünket a puha vaníliás tésztáról. A “kevesebb néha több” tökéletes példája.

A kelt tésztákra jellemző hármas szabály itt is érvényes: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. A formázására több lehetőségünk van, mi most a legegyszerűbb formát választottuk: csiga alakban tekertük fel a tésztarudakat, de lehetne úgy is, hogy egy kifejezetten briós sütésére alkalmas formában sütjük a briósokat, amelyben az alsó nagyobb gombócra egy kis gombóc tésztát helyezünk.  Vannak még különféle fonási technikák is, de elsőre talán érdemes ezt az egyszerű csigás módszert alkalmazni. Bár a vajtól lesz tökéletes a briósunk, aki először készíti, kipróbálhatja vajas töltelék nélkül is, így könnyebb a formázás begyakorlása.

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

A tetejére:

Kattints tovább a teljes receptre >>>

Exit mobile version