Hétvégi menü húsvétra hangolódva

nlc | 2016. Március 25.
Azt már tudod, mivel várod a vendégeket, locsolókat, de valamit addig is kell enni, míg megfő a sonka, és elkészül a kalács. Hoztunk egy szuper hétvégi menüt, amivel megalapozhatod az ünnepi hétvége hangulatát. Előre szólunk, hogy húsvét után pár napig nem érdemes mérlegre állni!

Ha már te is hangolódsz a húsvéti sonkára, és legszívesebben már most kalácsot ennél kaláccsal, akkor ez a kicsit húsvéti, kicsit tavaszi hangulatú hétvégi menü tetszeni fog. Csempésztünk már ide is egy kis tojást, egy kis kalácsot, és egy-két könnyű, viszonylag gyorsan elkészíthető fogást, hogy jól is lakjon a család, de legyen idő a húsvéti tojások festegetésére is. Ha a hétvégi menüt klasszikus húsvéti ételekből állítanád össze, akkor pedig érdemes körülnézni a húsvéti receptek között is. 

Szendvics főtt sonkával és posírozott tojással

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 péksütemény vagy 4 szelet kenyér
  • 4 szelet kötözött sonka
  • 1 csomag rukkola, madárbegy vagy jég saláta
Kategóriareggeli
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sonkát babérlevéllel megfőzzük, majd kihűtjük.

Posírozott tojás készítése: 3 l vizet felmelegítünk, ebbe 3 ek. ecetet teszünk. A tojásokat egyesével külön kis tálkákba felütjük. Ha forr a víz, kicsit visszább vesszük a hőfokot, majd egy kanállal örvényt csinálunk a vízbe. Ebbe óvatosan beleengedjük az egyik felütött tojást. Mire a víz lenyugszik, megáll, a tojássárgája köré úszik a fehérje és körbevonja. Amikor a tojás a víz felszínére úszik, el is készült. Szűrőlapáttal kiszedhetjük, lecsepegtethetjük. A tojás belseje krémesen lágy marad, és a külseje is lágy állagú.
 
A péksüteményt kettévágjuk, szórunk rá salátaleveleket, ráhelyezünk egy sonkaszeletet, és a tetejére tesszük a posírozott tojást. 

 

Citromos raguleves

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 1 karalábé
  • ízlés szerint tárkony
  • 35 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 citrom
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 szál petrezselyem
  • 3 sárgarépa
  • frissen őrölt bors
  • 3 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg csirkemellfilé
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.

Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.

Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.

 

Medvehagymás gerslirizottó, retekkel és karalábéval

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 retek
  • 3 bögre alaplé
  • 4 ek. mascarpone
  • 1 karalábé
  • 1 bögre gersli
  • fél csokor medvehagyma
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.  

 

Kávés panna cotta

Hozzávalók 4 darab 1,5 dl-es formához:

  • 3 ek. cukor
  • 2 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 4 lap zselatin
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Kávészirup:

  • 3 ek. (melaszos) nádcukor
  • 1 ek. instant kávé
  • 1 lap zselatin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Öntsük a tejet és a tejszínt egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és magát a rudat, majd forraljuk fel. Kapcsoljuk le alatta a gázt, vegyük ki belőle a vaníliarudat. Keverjük el benne a zselatinlapokat. Várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd alaposan keverjük össze, és öntsük poharakba. Tegyük a hűtőbe kb. 1 órára.

Közben készítsük el a kávészirupot. A cukrot forraljuk fel 2 dl vízzel, és gyöngyözve forraljuk mindaddig, amíg a felére sűrűsödik. Ekkor keverjük hozzá a kávéport, majd a lapzselatint.

Az egy óra leteltével a tejszínkrém sűrűsödni kezd, ekkor egy habzsák vagy fecskendő segítségével nyomjunk bele körkörös mozdulattal a kávékrémből. (Ha a kávékrém nagyon besűrűsödne, egy pillanatra tegyük vissza melegedni.) Tegyük vissza a hűtőbe, és 2-3 óráig hűtsük.

 

Baconos tojáskrémes kalács

Hozzávalók 12-16 szelethez:

  • 40 dkg finomliszt + 10 dkg rétes liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 2 (+ 1 a kenéshez) tojás
  • 15 dkg bacon
  • 2,5 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg margarin

Töltelék:

  • 2 ek. liszt
  • ízlés szerint só
  • 2-3 ek. tejföl
  • 6-8 (főtt) tojás
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint mustár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A margarint serpenyőben felolvasztjuk, megpirítjuk rajta az aprított bacont, majd hagyjuk langyosra hűlni. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, 1 evőkanál lisztet, hagyjuk felfutni. 
A sót a liszthez keverjük, beletesszük a bacont (a zsiradékkal együtt), majd a tojást és a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, és tésztává dagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag, tepsi hosszúságú téglalapra nyújtjuk. A töltelékhez a főtt tojásokat apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval kikeverjük. A masszát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd szorosan feltekerjük a hosszabbik oldaláról indulva, és megkenjük a felvert tojással. A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. 15-20 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 °C-os sütőben 20 percig, végül pedig 160 °C-on 15-20 percig sütjük.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version