A molnárka a tökéletes szendvicsalap, amiből legalább olyan jó szendvicset készíthetünk, mint egy friss, puha fehér kenyérből. A croissant-ok, bagettek és cronutok előtti idők egyik nagy kedvence volt, ami még most, a modern péksütemények között is megállja a helyét. Húsvéti sonkával és tormával is isteni!
Finom, puha, vajas péksütemény, amit akár este is elkészíthetünk, biztos, hogy még másnap is puha marad. A kelt tésztákra jellemző szabályok itt is érvényesek: a lisztet szitáljuk át, a tej ne legyen forró, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázásánál kétféle technikát alkalmazhatunk: készülhet úgy is, hogy a kör alakú tésztát két irányból feltekerjük, és a két tekercs találkozásánál összenyomkodjuk a tésztát, de ennél talán egyszerűbb az a megoldás, ha háromszög alakú tésztadarabokat tekerünk fel a kifli formázásával ellentétes irányban, tehát a csúcstól tekerjük a hosszú oldal irányába, majd a végeket behajtjuk.
Ha nem szendvicset akarunk belőle készíteni, akkor szórhatunk a tésztájába mazsolát, aszalt barackot, aszalt áfonyát, ízesíthetjük egy pici őrölt fahéjjal is.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 5 dkg cukor
- 15 dkg natúr joghurt
- 1,5 dl langyos tej
- 8 dkg puha vaj
- 1 db tojás
A lekenéshez:
- 1 db tojás