A szépség maga: csokis napraforgókalács

nlc | 2016. Március 28.
Ha valamit, akkor ezt a csodaszép kalácsot még mindenképpen készítsétek el!

A napraforgókalács egy igazi gyöngyszem a házi péksütemények között. Olyan szép és finom, hogy mindenki el lesz ragadtatva tőle: nemcsak az ízétől, hanem a látványától is.

Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta felét kinyújtjuk, majd egy nagy tányért helyezünk rá és körbevágjuk – így tényleg szép, szabályos kör alakot kapunk. Ezt a kör alakú tésztát a sütőpapíros tepsire helyezzük, majd készítünk még egy ugyanakkora, kör alakú tésztalapot. A tepsin lévő lapon elkenjük a töltelék kb. 2/3-át, majd ráhelyezzük a másikat. Ekkor érdemes a közepére egy kisebb pohárral nyomot hagyni – de vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk át a tésztát!

Ezután pedig késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk a tésztát úgy, hogy a középső pohárral nyomott kör előtt mindig megállunk. Az így kapott cikkeket kétszer megcsavarjuk, megsodorjuk, majd így hagyjuk pihenni, hogy aztán tojással lekenve sütőben megsüssük.

A maradék tésztából készíthetünk kis csigákat, vagy akár egy kisebb méretű napraforgót is.

A töltelék lehet diós, vaníliás, fahéjas krém is, de készülhet a tészta cukor nélkül is, és akkor akár sajtos, krémsajtos-zöldfűszeres, pesztós, vagy akár paradicsomszószos napraforgókalácsot is készíthetünk.

Hozzávalók:

A tésztához:

Töltelék:

A tetejére:

Kattints tovább a teljes receptre >>>

Exit mobile version