A lila kenyér lehet az új szuperétel

nlc | 2016. Március 29.
Bizarrul néz ki, viszont állítólag nagyon egészséges és finom is a lila kenyér.

Egy szingapúri professzor, Zhou Weibiao olyan kenyeret kísérletezett ki, mely legalább annyira ízletes, mint a hagyományos fehér kenyér, viszont sokkal egészségesebb annál.

A tudós a fekete rizsből vonta ki az antocianint, vagyis a természetes kék pigmentet, és ezt az anyagot adta hozzá a kenyértésztához, ettől lila a színe. Amikor ezt a tésztát megsütik, az antocianin antioxidáns tulajdonságainak 80 százaléka megmarad. A vegyület reakcióba lép a lisztben található keményítőenzimekkel, és 20 százalékkal könnyebben emészthetővé teszi a lila kenyeret a fehér kenyérnél.

A kép illusztráció

Az antocianinok a kutatások szerint hatékonyak az elhízás ellen, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri, valamint a neurológiai betegségek kialakulását, sőt még a rákot is.

A jövő egyik szuperételének tartott lila kenyér egyelőre nem került még kereskedelmi forgalomba, a professzor azonban már tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy minél hamarabb gyártani és forgalmazni kezdjék.

Mindemellett már többen is érdeklődtek nála, hogy az ötletét felhasználva más ételek, például a csokoládé egészségesebb változatát is kifejleszthessék.

Forrás: Oddity Central

Exit mobile version