Hozzávalók 4 személyre
- 400 g darált sertéshús
- 300 g óriás kagylótészta
- 1 csomag Szarvasi Mozzarella Laktózmentes Mini 100 g
- 3 doboz hámozott paradicsom konzerv (darabolt, 400 g-os)
- 2 kiskanál szárított bazsalikom
- 2 kiskanál szárított oregánó
- 2 db babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes hagyma
- só, bors
- cukor (opcionális)
- 2 ek olívaolaj
- 4-5 dkg parmezán sajt
Elkészítési idő: kb. 2 óra
- Bő, sós, lobogó vízben főzzük meg a tésztát, szűrjük le, majd hűtsük le hideg víz alatt.
- Ez alatt aprítsuk föl az egyik hagymát és forró olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá az egyik babérlevelet, egy kiskanálnyi bazsalikomot, egy kiskanálnyi oregánót. Zúzzuk szét, majd vágjunk apróra 2 gerezd fokhagymát és adjuk a hagymához. Picit pirítsuk meg ezt is, majd öntsük hozzá a paradicsom konzerveket.
- Hozzuk forrásba, majd vegyük le a lángot és lassú tűzön időnként megkeverve főzzük a szószt kb. másfél óráig (ha időnk engedi, akkor főzzük akár tovább is, hogy még zamatosabb szószunk legyen). Ízesítsük sóval, borssal, és esetleg egy kis cukorral.
- Közben egy serpenyőben pirítsuk meg egy kevés olajon az apróra vágott másik hagymát. Adjunk hozzá egy-egy kiskanál bazsalikomot és oregánót, egy babérlevelet és 2 gerezd felaprított fokhagymát.
- Adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk.
- Adjunk hozzá kb. egy merőkanállal a fövő paradicsom szószból. Fedjük le és lassú tűzön, időnként megkeverve pároljuk kb. egy órán keresztül.
- A kész paradicsomszószt passzírozzuk át egy szitán, majd öntsük egy hőálló tálba. Tegyük rá az óriás kagyló tésztákat szorosan egymás mellé. Kanalazzuk rá, lehetőleg a tészták üregeibe a húsos ragut, majd tegyük rájuk a laktózmentes mozzarella golyócskákat is.
- Tegyük 200°C-ra előmelegített sütőbe és süssük készre 10 perc alatt. Miután kivettük, reszeljünk rá a parmezán sajtot. Tálaljuk rukkola salátával.
Tipp: A húsos ragut és a paradicsomszószt elkészíthetjük 1 nappal korábban is. Mielőtt a hőálló tálba tesszük, melegítsük föl mindkettőt!