Rebarbara, leszel a barátom?

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2016. Május 17.
Sokan csak úgy emlegetik, hogy a női nevű savanyú gyümölcs, amiből egyedül az igaz, hogy savanyú, mert a rebarbara nem Barbara, és nem is zöldség. Aki viszont egyszer megkóstolja, legalább annyira fogja várni a rebarbaraszezont, mint az eperét. Érdemes megismerkedni vele, örök barát lesz belőle!

A rebarbara valószínűleg már 4-5000 éve létezik, és bár időszámításunk kezdetén már fontos kereskedelmi áru volt, csak a XVIII. század óta, a répacukor elterjedése óta használatos a konyhában. Cukrozás nélkül ugyanis túl savanyú. Magyar nevét latin botanikai nevéből vettük át, mely eredetileg annyit tesz: “a barbárok gyökere”.

 

Hogyan használjuk a rebarbarát?

Kompót, lekvár, szörp, ivólé, sőt bor is készülhet belőle. Leginkább az almához hasonló, azt helyettesítő étekzöldség. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es darabokra felvágni.

Ha főzni szeretnénk, enyhén cukros vízben, 1-2 percig főzzük mindössze, míg színe elhalványul. Túlfőzni nem tanácsos, hamar szétfő. Oxálsavtartalmát csökkentendő első forráskor a főzővizet célszerű leönteni. Erős savanyú ízét tompíthatjuk más idénygyümölcsökkel, eperrel, almával.

Kompótfőzéskor csak kevés vizet tegyünk alá, levét azután édesítsük, hogy bőséges levet eresztett. Pikáns ízt ad neki a vanília, szegfűszeg vagy a fahéj. Meggyel, cseresznyével is főzhetjük együtt. Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni.

A rebarbara hűtőszekrényben, 2-7 °C-on napokig eltartható anélkül, hogy megfonnyadna, vagy más módon károsodna. Meghámozva fagyasztva is elrakható.

Epres rebarbara-turmix

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál méz
  • 100 g friss vagy fagyasztott eper
  • 150 ml zsírszegény kókusztej
  • 60 g rebarbara
  • 100 ml gránátalmalé
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat turmixgépben dolgozzuk simára, krémesre. Fogyasszuk azonnal.

 

Epres-rebarbarás pite ropogós morzsával

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piteformához):

  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 8 dkg cukor
  • 30 dkg eper
  • 1 púpos ek. étkezési keményítő
  • 40 dkg rebarbara

Hozzávalók a morzsához:

  • 6 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • csipet só
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg zabpehely
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben. 

A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.

A rebarbarát és az epret is megmossuk, feldaraboljuk. A rebarbarát a cukorral együtt egy lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt.

A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, megtöltjük az epres-rebarbarás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul.

 

 

Mascarponés piskótatekercs eperrel és rebarbarával

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 4 db tojás

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg tejföl
  • 25 dkg mascarpone

Hozzávalók a rebarbarapéphez:

  • 5 dkg cukor
  • 2 cm (reszelt) gyömbér
  • 30 dkg rebarbara

a tetejére:

  • 20 dkg eper
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével és a csipet sóval kihabosítjuk, a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A két habot óvatosan összekeverjük. A lisztet a keverékre szitáljuk, lágyan ezzel is elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Borítsuk egy tiszta konyharuhára, hozzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a rebarbarapépet. A megmosott, kisebb darabokra vágott rebarbarát egy lábasba tesszük a cukorral és a reszelt gyömbérrel együtt. Néhány perc alatt puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.

A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel és a cukorral.

Az epret megmossuk, feldaraboljuk.

A kihűlt piskótán egyenletesen eloszlatjuk a puhára főtt rebarbarát, majd megkenjük a krémmel. Végül az apróra vágott epret a krémre szórjuk. A piskótát feltekerjük.

 

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

Még több cikk a rebarbaráról az NLCafén:

Exit mobile version