Hétvégi menü, ami meghozza a nyarat

nlc | 2016. Május 20.
Mi már a grillszezonra készültünk, de hétközben a grillreceptek böngészése helyett kénytelenek voltunk inkább meleg teát szürcsölgetni esténként. Most viszont már tényleg jöhet(ne) a melegebb idő – elvégre mégis csak május van –, ezért mi a hétvégi menünkkel már a nyárra készülünk, akárhogy is alakul az időjárás.

Egyelőre csak az ízekkel és színekkel operálunk, az igazi nyári hétvégi menüvel még kicsit kivárunk, de reméljük, hogy jövő héten már tényleg ráállhatunk a bográcsozós-grillezős-fagyizós hétvégi menükre is. 

Görögsaláta-rántotta

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 fej lila hagyma
  • 8-10 db koktélparadicsom vagy 3-4 db paradicsom
  • ízlés szerint kb. 5-10 dkg feta
  • maroknyi magozott fekete olívabogyó
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A lila hagymát meghámozzuk és cikkekre vágjuk, a paradicsomot feldaraboljuk (koktélparadicsom esetén csak félbevágjuk). A tojásokat pici sóval felverjük egy tálban.

2. Az olívaolajat felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a hagymacikkeket és 4-5 percig sütjük, míg a széle barnulni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot és az olívabogyót is, és 2-3 percig sütjük.

3. Beleöntjük a felvert tojást és megsütjük – annyira, amennyire a rántottát szoktuk – ízlés szerint, ki hogy szereti. A végén belemorzsoljuk a fetát is, és így tálaljuk friss kenyérrel.

A receptet Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin bloggere készítette.

 

 

Spárgakrémleves füstöltlazac-csíkokkal

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál (lehet ételízesítő is) só
  • 1,5-2 dl főzőtejszín
  • 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes tömlős krémsajt
  • 4 szelet füstölt lazac
  • 1 mokkáskanál fehérbors
  • 50 dkg spárga
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A spárgát, miután vékony külső hártyáját lefejtettük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A fejét – jó ujjnyit rajtahagyva a száráról – levágjuk, a többit földaraboljuk. Kb. 1,5 liternyi vizet a sóval, a borssal és a cukorral ízesítve felforralunk. A spárgafejeket belerakjuk, közepes lángon 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, félrerakjuk. Ezután a feldarabolt spárgaszárat szórjuk a vízbe, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatesszük, kevergetve megforrósítjuk, közben a sajtot és a tejszínt is hozzáadjuk. Tálaláskor a spárgafejeket a levesbe visszarakjuk. A tányérokba szedett levest csíkokra vágott füstölt lazaccal díszítjük.

 

Tőkehal olívás paradicsommártásban

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 400 g hámozott, darabolt paradicsom
  • 1 db citrom
  • csipet rozmaring
  • 4 szelet tőkehalfilé
  • 170 g fekete olajbogyó
Kategóriafőétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra!

Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet rozmaringot, forraljuk fel, majd adjuk hozzá az olajbogyót!

A halakat a bőrös felükkel lefelé helyezzük egy hőálló edénybe, kanalazzuk rá a paradicsommártást, tegyük bele a citromszeleteket, majd süssük 15 percen át.

A tálból tálaljuk, rozmaringgal díszítsük!

 

 

Epres kevert

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre (kristály) cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 1,5 bögre 2,8 %-os tej
  • a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj
  • fél bögre étolaj
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • ízlés szerint eper
  • 3 bögre fehér finomliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Ami kiemeli a dobálós-gyümölcsös sütik sorából, az a finom, vajas-cukros teteje, és hogy meglepően magasra nő. Bár nem tűnik túl nagy fordulatnak megkenni a piskótát olvasztott vajjal és megszórni kristálycukorral, mégis meglepő, hogy mennyi pluszt visz bele a sütibe. 

A bögre 2,5 dl-es.

1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.

2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.

3. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában kettévágott eperszemekkel.

4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).

5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.

5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!

 

A receptet Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.

 

 

Áfonyás-balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 ek. méz
  • 10 dkg áfonya
  • 12 dkg félkemény kecskesajt
  • 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.

Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel. 

A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version