Az újrafagyasztott fagylalt komoly élelmiszer-biztonsági kockázat, mert az így esetelegesen belekerülő baktériumok a felolvadás során elszaporodhatnak, és megbetegedést okozhatnak a Pénzcentrum cikke szerint. A fagylaltozó kiválasztásakor ne csak a fagyi nevét, színét figyeljük, hanem a higiénés körülményeket is. A pultban dolgozók ápoltak, ruhájuk tiszta legyen. Kiszolgáláskor a pénzt és a fagylaltot külön kezeljék, vagyis ne ugyanazzal a kézzel adják a fagyit, amivel elvették a pénzt.
Érdemes megnézni a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is. Egy tégelyben csak azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra.
A rossz fagylalt árulkodó jelei:
- megolvadt,
- kristályos,
- nem harmonikus íz,
- nem jellegzetes szín,
- túl könnyű
- jégdarabos
- jellegtelen, aromaszegény
- nem ehető, csomagolt dekoráció