“A séf bátor kreációi tökéletes egyensúlyt teremtenek az örökség tisztelete és a korszerűség igénye között” – fogalmazott a rangsor készítőinek egyike Massimo Botturát, az Osteria Francescana tulajdonosát és főszakácsát méltatva.
A világ legjobb 50 éttermének listáját 2002 óta állítja össze a Restaurant című szaklap 972 séf, étterem-tulajdonos és gasztronómiai szakíró és szakértő személyes tapasztalataira támaszkodva, nem előre lefektetett kritériumok alapján.
A Michelin-csillagot is megkapták
A rangsor azóta olyan tekintélyt szerzett a séfek világában, hogy a Michelin-csillagok riválisává vált. Mind az El Celler de La Roca, mind az Osteria Francescana a legmagasabb értékelést, vagyis három csillagot kapott a Michelintől.
Az 50 legjobb étterem listáján harmadik lett a szintén három Michelin-csillagos, New York-i Eleven Madison Park, amely tavaly óta két helyet lépett előre.
A limai Central megőrizte tavalyi negyedik helyét, a koppenhágai Noma két helyet is visszacsúszott, most ötödik a rangsorban, miután az északi konyha élvonalát képviselő dán étterem 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a világ legjobbja lett.
Az első tízbe sorolták még a franciaországi Mentonban található Mirazurt, a spanyolországi, San Sebastian-i Mugaritzet, a tokiói Nariszavát, a bécsi Steirerecket és a spanyol Axpe városának Etxebarri nevű éttermét.
A top 50 több mint fele európai vendéglő, hat található az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanennyi Dél-Amerikában, öt pedig Ázsiában.
A világ legjobb cukrásza a francia “macaronkirály”, “a cukrászat Picassója”, Pierre Hermé lett, életműdíjat Alain Passard francia séf kapott, a legjobb női séfnek Dominique Crennt, a San Franciscó-i Atelier Crenn főszakácsát választották.