Hétvégi menü a foci-Eb-re hangolva

nlc | 2016. Június 24.
Hogy ki nyeri a foci-Eb-t, azt még nem tudjuk, de az biztos, hogy ha ezt a hétvégi menüt elkészítitek, akkor a konyha bajnokai ti lesztek. Reggelire hoztunk egy isteni francia muffint, ebédre olasz, spanyol és görög receptekkel, vacsorára pedig egy török salátával készültünk.

Bár mi mindig is mondtuk, hogy egy nemzetközi fogásokra épített hétvégi menü is lehet olyan jó, mint a klasszikus magyaros hétvégi menü, most, hogy már hetek óta a foci-Eb lázában égünk, összeállítottunk egy újabb hétvégi menüt francia, olasz, spanyol, görög és török fogásokkal.

Fahéjas cukorba forgatott francia muffin

A tésztához:

A forgatáshoz:

175 fokra melegítsd elő a sütőt. A tepsi 12 mélyedését vékonyan vajazd ki.

Keverőtálban keverd össze a száraz hozzávalókat, így a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szerecsendiót és a sót. Egy másik edényben robotgéppel kissé verd föl a tojást, továbbra is keverés mellett, öntsd hozzá a tejet és az olvasztott vajat. A muffin folyékony hozzávalóit öntsd a lisztes keverékhez. Kevergesd, de nem baj, ha picit csomós marad.

Oszd el a tésztát a 12 mélyedésben, told a sütőbe, majd süsd 20-25 percig. Közben a fahéjat keverd a cukorhoz, a vajat olvaszd fel. A vajat locsold a sütőből kivett forró muffinokra, majd forgasd egyesével a fahéjas cukorba. A muffinokat nagyobb tányérra helyezve vagy papírral bélelt tálcán kínáld.

 

Olasz nyers zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

A zöldségeket kockázzuk apróra, enyhén sózzuk, keverjük el 3 kanál olívaolajjal és az ecettel. Hagyjuk állni 20 percet. A paradicsomlevet keverjük el azonos mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított bazsalikomot, illetve 2-3 evőkanál olívaolajat. Keverjük el a zöldségekkel, hűtsük nagyon hidegre, és tálaljuk.

 

Spanyol tepsis csirkecomb

Hozzávalók:

Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a felkockázott paprikát, ezzel is pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a vörösbort. Összeforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a leszemezett kukoricát, a vágott petrezselymet. Hőálló cseréptálba helyezzük az alsó és felső részre szétvágott, besózott csirkecombokat és a felkarikázott kolbászt. Köré szedjük a paradicsomos keveréket. Alufóliával lefedjük a tálat, és 220 fokon 1 órán át sütjük, majd fólia nélkül 10-15 perc alatt megpirítjuk.

Görög csokis rizspuding (rizogalo)

Hozzávalók:

Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, öntsük rá a rizst és forgassuk át, kevergetve, 1-2 percig. Öntsünk fel tejjel, és alacsony hőfokon, gyakran megkeverve, nehogy az alján odakapjon a rizs, főzzük puhára. Keverjük bele a cukrot és tördeljük bele az étcsokoládét. A kukoricakeményítőt keverjük el 2-3 evőkanál vízzel, és sűrítsük be vele a tejes rizst. Ízesítsük fahéjjal, kevés narancshéjjal.

Tálaljuk tálkákba és hagyjuk kihűlni.

Török spenótsaláta

Hozzávalók:

Fokhagymás joghurtszósz:

Készítsünk besamelmártást: Egy lábosba öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a borsot. Kevergessük fakanállal, nehogy odaégjen. Öntsük fel langyos tejjel, és keverjük csomómentesre. Amikor sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a megtisztított spenótot. Hagyjuk kissé párolódni a mártásban, majd zárjuk el alatta a gázt.

A fokhagymát préseljük össze, és keverjük a joghurtba. Tálaláskor locsoljuk a spenótra. Szórjuk meg fűszerpaprika-őrleménnyel. Fogyasszuk előételnek pirítós kenyérrel vagy salátaként.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version