Gasztro

Hétvégi menü igazi klasszikusokkal

Végre megint itt a hétvége! Irány a piac, aztán a konyha! Készülhet a hétvégi menü, ezúttal a klasszikus, hagyományos ízek jegyében. A kalóriákat most nem számoljuk!

 

Nem kell mindig kaviár – mondták régen, most meg azt mondjuk, hogy nem kell mindig kuszkusz, szuperélelmiszer és nyírfacukor az aktuális hétvégi menübe. Vannak napok, amikor a hagyományos, klasszikus ízekre van szükség. A húsimádó és a sajtos hétvégi menü után jöjjön most egy klasszikus menü.

Jókai-bableves

Hétvégi menü igazi klasszikusokkal

Hozzávalók:

  • 1 füstölt csülök
  • 4 sárgarépa
  • 4 gyökér
  • 1 zellergumó
  • 80 dkg tarkabab (vagy mélyhűtött, akkor beáztatni sem kell, és előbb megfő!)
  • 2 fej hagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • paprika
  • babérlevél
  • tárkony
  • tárkonyecet
  • citromlé

Előző este a babot és a csülköt is beáztatjuk. Másnap a csülköt babérlevéllel előfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret negyedbe vágjuk. Egy fej hagymát felkockázunk és olívaolajon üvegesre párolunk, majd rádobjuk a többi zöldséget és a csülköt. A csülök főzővizével felöntjük, ha nem elég, vízzel kipótoljuk. A zellergumót és az egy fej hagymát egészben beletesszük. Teszünk bele még 6 gerezd fokhagymát és teatojásba tarka borsot is. Amikor a hozzávalók megpuhultak, a sűrűjéből (bab és zöldség) kiszedünk egy nagyobb merőkanálnyit, és botmixerrel pürésítjük, ha kell, szitán át is nyomjuk, majd ezzel visszasűrítjük a levesünket.

A legvégén jön a “finomhangolás”: só, bors, tárkony, ecet vagy citromlé. Ilyenkor szoktam belereszelni 2 gerezd fokhagymát, így intenzív marad az íze. Vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ízlés szerint tejföllel lehet fogyasztani.

Vizes palacsinta

Hétvégi menü igazi klasszikusokkal

Hozzávalók a vizes palacsintához:

  • 7 dl szódavíz, szénsavas vagy ásványvíz, de ha csak csapvíz van, az is megteszi
  • 1 tojás
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 1 csipet só

A tojást habverővel elkeverjük (felverni nem kell), majd hozzáadjuk a lisztet, nagyjából a víz felét és az olajat. Nokedlisűrűségűre keverjük, ezt hígítjuk fel a maradék vízzel. Teflonba vagy kerámiaserpenyőbe kb. fél evőkanálnyi olajat teszünk, felhevítjük, és adagolhatjuk bele a tésztát, kb. 2 perc múlva fordítsuk meg (mindehhez persze pontos időt nem lehet megadni, figyelni és érezni kell).

Szalonnás-sajtos melegszendvics

Hétvégi menü igazi klasszikusokkal

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 12 szelet bacon
  • ízlés szerint vaj
  • 8 szelet (magvas,félbarna) kenyér
  • 5 dkg (reszelt) gouda
  • 5 dkg (reszelt) cheddar sajt
  • 1 evőkanál barbecue-mártás

A bacont száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. A kenyérszeleteket megvajazzuk, négyre rátesszük a bacont, rászórjuk a reszelt sajtokat. A felső szeletek belső oldalát megkenjük a barbecue-mártással, majd összenyomjuk a szendvicseket. Forró kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top