1. Kávés jégkocka a jeges kávéba
Hozzávalók:
- 9 dl kávé
- ½ bögre + 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- ¼ bögre + 2 evőkanál cukor
- ¼ teáskanál vanília aroma
- egy csipetnyi só
Keverj össze minden hozzávalót egy lábosban és egészen addig melegítsd kevergetés mellett, amíg a kakaópor és a cukor el nem olvad. Ezután hagyd hűlni 10 percig. Keverd fel, majd öntsd a jégkockaformákba, indulhat a fagyasztás.
2. Vörösáfonyás-narancsos jégkockák
Hozzávalók:
- 2 bögre áfonya
- 1 bögre agávészirup (méz vagy cukor is megteszi)
- 5 narancs leve
- 1 bögre víz
- ½ teáskanál só
- 1 evőkanál narancspép (a kifacsart narancsokból)
Tedd fel főni a hozzávalókat egy lábosban, és kevergetés mellett forrald kb. 3 percig, míg az áfonya megpuhul. Miután kicsit kihűlt, mixerrel pépesítsd, és oszlasd el a jégkockatartóban, majd mehet a fagyasztóba.
3. Sárgadinnyés-mentás jégkockák
Hozzávalók:
- 1,5 bögre friss mentalevél
- ½ bögre cukor
- 2 lime leve
- 1 darabolt, kimagozott sárgadinnye
- ½ bögre víz
Készíts ½ bögre vízből, 1 bögre mentalevélből és ½ bögre cukorból szirupot úgy, hogy egy lábosban hevíted közepes lángon, forrásig. Amikor felforrt, vedd le a lángot kicsire, és kevergesd a szirupot még 5 percig. Ezután húzd félre, tedd rá a fedőt, és hagyd állni 10 percig, majd halászd ki belőle a mentaleveleket. Add hozzá a lime levét, a sárgadinnyedarabokat, és turmixold össze az egészet. A megmaradt ½ bögre mentalevelet add hozzá a keverékhez, és oszlasd el az egészet a jégkockatartóban. Legalább 6 órát hagyd a fagyasztóban, de még jobb, ha egész éjjel ott pihenhet.
4. Gránátalma-áfonya jégkockák
Hozzávalók:
- 1 bögre gránátalmalé
- 1 maroknyi áfonya
Végtelenül egyszerű, amitől a sima víz üdítővé változik: rakj a jégkockatartóba áfonyát, és mindegyik kis kockát töltsd fel gránátalmalével. Ebben az esetben a fantázia szabadon szárnyalhat, az áfonya lehet málna és a gránátalmalé akár eperlé is.
5. Görögdinnye jegesen
Amikor csak ízes vizet szeretnél inni, mert úgy jobban csúszik, de nem akarsz pepecselni, akkor pont a jeges görögdinnye kell neked. Még csak jégkockatartó sem kell hozzá, csak egy kis darabokra vágott, kimagozott dinnye, amit bezacskózva a fagyasztóba raksz. Másnap már készen is áll a dinnyés jég, hogy hűtse a vizet literszámra.
6. Zöldturmix jégkockák
A reggeli zöldturmix sokkal finomabb, ha jegesen ihatod, de mégsem kell ehhez a sima jéggel felvizezned. Vágj össze egy nagy csokornyi zöldet – spenót, sóska, kellevél, kínai kel, saláta, petrezselyem zöldje, zeller zöldje, reteklevél, céklalevél, ehető gyomnövények, mángold stb. –, adj hozzá 1 bögre vizet, turmixold össze, majd a jégkockatartóban fagyaszd le a keveréket. Reggel már csak egy maréknyi zöld jégkockát kell tenned a gyümölcsökhöz, hogy pillanatok alatt elkészítsd a hideg és frissítő zöldturmixot.
7. Nektarin-bazsalikom jégkocka
Hozzávalók:
- 2 érett nektarin
- ¼ bögre víz
- 8 szál friss bazsalikom
Turmixold össze a hozzávalókat, és fagyaszd le a jégkockatartóban. Azt mondják, hogy ez a jégkocka tökéletes hűsítője a mindenféle koktéloknak. Én kipróbálom.