Pastel de Belém, a portugál szerzetesek sütije – a receptet csak négyen ismerik

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2016. Június 28.
Egyetlen helyen lehet kapni az egész világon a híres portugál sütit, a pastel del Belémet. Csak négy ember ismeri a világon a receptjét, és ha valaki nyugdíjba megy közülük, akkor az utódját nagyon alaposan választják ki, még a testmagassága is számít.

A pastel de Belém a legnépszerűbb portugál édesség, naponta húszezer darab készül belőle, kizárólagos forgalmazójának üzlete előtt kígyózó sorok várakoznak nap mint nap. 

Süti a kolostorból

A pastel de Belém története az 1800-as évekig nyúlik vissza és a lisszaboni Belém-toronyhoz közeli Szent Jeromos-kolostorban kezdődött. Az 1820-as liberális forradalom után az országban működő kolostorokat ugyanis bezárták, a szerzeteseket és az ott dolgozókat elűzték. Volt azonban egy cukorfinomító a kolostor szomszédságában lévő üzlet mellett, ami ötletet adott egy szerzetesnek: kitalálta, hogy szorult helyzetükön segítene, és talán egy kis bevételre lehetne szert tenni, ha saját készítésű süteményeket készítenének a cukorfinomítóban, amit aztán pénzért árulnának a kolostor melletti boltban. Az ötlet bevált: a “belémi süteményeknek” hamar híre ment, és bár a boltot akkoriban még nagyon nehéz volt megközelíteni (mivel Belém a városon kívülre esett, és csak a Tejo folyón közlekedő gőzhajókkal lehetett odajutni), rengeteg látogatót vonzott. 1837-re megszületett a tökéletes recept, amit a mai napig használnak a pastel de Belém elkészítéséhez. 

Ezt a süteményt a mai napig csak és kizárólag a belémi cukrászdában lehet kapni, receptje hétpecsétes titok, a márkanevet szigorú védjegy óvja, sehol máshol nem használhatják ezt a nevet, így a klasszikus pastel de Belémre kísértetiesen hasonlító süteményeket országszerte pastel de natának nevezik. Az utánzat szinte minden kávézó étlapján szerepel, sokszor még a legkisebb boltok is tartanak néhány darabot, és bár külsőre hasonlítanak az eredetire, a tökéletes pastel de Belém ízét nem tudják visszaadni. A híres süti titkát kutatók szerint a különbség abban van, hogy a klasszikus pastel de Belém tésztája szinte hajszálvékony, még a rétestésztánál is vékonyabb, a tölteléke pedig több és krémesebb is, mint az utánzatoké.

Az eredeti cukorfinomító üzem helyén működő cukrászda egyébként folyamatosan bővült: ma már 3-400 ember is elfér a gyönyörű portugál csempékkel díszített kék-fehér termekben. Naponta átlagosan 20-25 000 pastel de Belém fogy itt a cukrászdában, és bár folyamatosan próbálják rávenni a tulajdonost, hogy nyisson a belvárosban is üzletet, erre a mai napig nem került sor, ragaszkodnak az eredeti helyszínhez.

Titkos társaság, titkos recept

Ma a cukrászdában 150-en dolgoznak, titkukat állításuk szerint ipari kémek, külföldi élelmiszeripari laboratóriumok és mesterszakácsok próbálták ellesni, mindhiába. Az 1837 óta változatlan receptet összesen hatan – három mestercukrász, két nyugalmazott mester és a cukrászda vezetője – ismerik, bár vannak források, melyek szerint igazából csak négyen tudják: a tulajdonos és három főcukrász. Az mindenesetre biztos, hogy soha senki nem árulja el a receptet. A “beavatottakkal” szemben elvárás a sokéves, itteni tapasztalat, a megbízhatóság, a szakmai hozzáértés, és természetesen a titoktartási nyilatkozat aláírása.

20 évvel ezelőtt, amikor az egyik titokgazda 65 éves lett és nyugdíjba szeretett volna menni, hosszas procedúra előzte meg az új titokgazda kiválasztását: a dolgozók között keresték a megfelelő személyt, akinek a fentieken kívül további feltételeknek is meg kellett felelni: az ideális személy – amellett, hogy tökéletesen megbízható – nem iszik, nem dohányzik és kellően magas is. Igen, kellően magas! Már majdnem megvolt a megfelelő személy, amikor végül úgy döntöttek, hogy mégsem ő lesz az ideális utód, mert az illető nem volt elég magas, és rövidek voltak a karjai.

A szigor a kiválasztás után is folytatódik: a receptet ismerők titkos társaságába tartozókra szigorú szabályok vonatkoznak: soha nem utazhatnak együtt, nem ülhetnek egy autóba, és nem ehetik ugyanazt az ételt egy étteremben – nehogy egyszerre történjen velük valami végzetes, ami a pastel de Belém végét is jelentené. Nincs ennél jobban őrzött titok Portugáliában!

Az egyszerűség diadala

A pastel de Belém egy egyszerű (vagy legalábbis annak tűnő) sütemény: egy cukorral és tojássárgájával főzött tejszínes krémmel töltött vékony tésztás kosárka, falatnyi finomság, amiből 3-4 db-ot is meg lehet enni anélkül, hogy cukorsokkot kapnánk. Maga a pudinggal töltött kosárka ugyanis nem túl édes, úgy lesz az igazi, ha még melegen porcukorral és őrölt fahéjjal megszórva tálalják. 

A kosárkák klasszikus receptjét betűre pontosan nem ismerjük, de vannak próbálkozások. Ahogy a pastel de Belém titkos receptjének őrzői is hangsúlyozzák: a körültekintő alapanyag-választás elengedhetetlen a tökéletes süteményhez, és a sütési technológia is különleges. Nagyobb darabot készíteni nem érdemes, mert a tökéletes állagot csak ebben a – kisebb muffin – méretben lehet elérni. Akkor tökéletes, ha a tészta vékony, de megtartja a krémet, és a krém elég szilárd ahhoz, hogy harapáskor krémes maradjon, de ne legyen folyós. Ezt úgy érik el, hogy hirtelen, magas hőmérsékletű sütőben sütik meg a krémmel töltött kosárkákat. A tészta így ropogós lesz, a krém teteje karamellizálódik, állaga pedig tökéletes lesz. A cukrászdában ezért kb. 400 fokon sütik 20 percig – ezt házilag nehéz megoldani, de érdemes egy próbát tenni a sütő legmagasabb fokozatával.

Pastel de Belémhez hasonló pudingos kosárka

Hozzávalók (12 darabhoz):

• 30 dkg leveles tészta – legjobb a házi
• 4 dl tej
• 10 dkg cukor
• 4 tojássárgája, szobahőmérsékleten
• 3 dkg liszt
• 1 kiskanálnyi vaj

A tálaláshoz: porcukor és őrölt fahéj

1. A sütőt előmelegítjük 250 fokra.

2. A leveles tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, majd csíkokra vágjuk, azokat pedig vékony kígyókká sodorjuk. 2-3 centis darabokra vágjuk őket. Előkészítünk egy muffintepsit, és kivajazzuk a mélyedéseit. A tésztacsíkokkal kibéleljük a mélyedéseket, és nedves kézzel belenyomkodjuk őket.

3. A krémhez 3,5 dl tejet a cukorral, csipet sóval és a vajjal forráspontig melegítjük. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék fél dl tejjel, majd hozzáadjuk a forró tejet, elkeverjük, és állandó kevergetéssel kissé lehűtjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, simára keverjük.

4.  A kosárkákat kb. 2/3-ig töltjük a krémmel, és 12 percig sütjük, majd grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, a legfelső rácsra tesszük a muffintepsit, és további 4-5 percig sütjük, hogy a krém teteje szinte feketére piruljon.

Langyosan, porcukorral és őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk. Tea, kávé és portói mellé is tökéletes.

Exit mobile version