Az igazán finom limonádé titka, hogy száraz kristály-, illetve porcukor helyett főzött cukorsziruppal készül. Egy adag cukorszirup elkészítéséhez főzzünk fel 20 dkg cukrot 1,5 dl vízzel, forrás után pedig hűtsük ki. A szirupot az elmaradhatatlan citrom mellett ízesíthetjük gyümölcsökkel, fűszerekkel, virágokkal.
1. A leggyorsabb limonádé: 1 kg cukrot főzzünk fel 7,5 dl vízzel, majd adjuk hozzá 1 kg citrom és 1 kg lime kifacsart levét és 1-2 citrom reszelt héját. A szirupot hűtsük ki, töltsük üvegbe. Hűtőszekrényben akár 2 hétig is eláll. Így csak vízzel kell hígítani, és már kész is a hűsítő nedű.
2. Jégkockatrükkök: A limonádé elengedhetetlen hozzávalója a sok-sok jég. Ha el akarjuk kerülni, hogy az üdítőnk felhíguljon, a jégkockát is készítsük limonádéból. Különlegesen finom a citromos-mentás jégkocka, amelyet úgy készíthetünk el, hogy fél kg citrom és lime kifacsart levét és egy csokor összeturmixolt mentalevelet fagyasztunk le a jégkockatartóban.
3. Felnőttváltozat: némi alkohol hozzáadásával felhasználhatjuk a limonádét nyári koktélok, aperitifek, flipek, bólék és sörbetek készítéséhez is.
Idei kedvenc limonádénk, a vaníliás limonádé így készül:
Az egészségesebb és természetesebb ízű vaníliás limonádéhoz Bourbon-vaníliával forraljuk fel a cukorszirupot, majd 3-4 citrom levét hozzáadva öntsük fel 1-1,5 liter vízzel. Ha kevesebb időnk van, 1 zacskó vaníliás cukorral vagy 1 kávéskanálnyi vaníliaaromával helyettesítsük a Bourbon-vaníliát. Az elkészült limonádéba is beledobhatunk pár vaníliarudat.
Még több limonádérecept
- Így tedd izgalmasabbá a limonádét!
- 3 különleges limonádé
- Limonádé extrákkal: 10 különleges recept
- 14 limonádé, ahogy még nem kóstoltad