Hétvégi menü langyosabb nyári napokra

nlc | 2016. Július 15.
Ezen a hétvégén nem lesz olyan nagy forróság, így kicsit beizzítjuk a sütőt is. Hétvégi menünk egy finom sós muffinnal indul, és a három fogásos ebéd után estére már csak egy könnyű salátát ajánlunk. Kicsit ráérősebb, kicsit több vele a munka, mint egy strandos lángossal, de megéri!

A gyors fogásokból álló nyári hétvégi menüket tartogassuk a kánikulára, most olyan hétvégi menüvel készültünk, amit az ilyen vihar utáni, kellemesebb nyári hétvégéken is bátran elkészíthetünk. 

Kukoricás-spenótos muffin

Hozzávalók:

A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A lisztet egy keverőtálban keverjük össze a sóval, paprikával és a sütőporral. Üssük bele a tojásokat, borítsuk rá a kukoricát, a spenótot és tejszínt. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, sót és borsot, majd az egészet alaposan keverjük össze. Adagoljuk muffinsütőformába a masszát (a mélyedéseket háromnegyedig töltsük meg), majd süssük készre kb. 23-25 perc alatt. 12 darab lesz belőle.

 

Hideg málnakrémleves minitúrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

A gombóchoz:

A gombóchoz a túrót a búzadarával, csipet sóval és a tojással alaposan összedolgozzuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben a málnát a tejszínnel és a mézzel turmixgépben összeturmixoljuk, hűtőbe tesszük tálalásig. (Ha hígabbra szeretnénk, akkor jéggel vagy vízzel, esetleg gyümölcslével tovább hígíthatjuk.) A túrós masszából minigombócokat formálunk, és a cukorral együtt felforralt vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. A hideg levesbe szedjük, finomra vágott mentát szórunk rá, és tálaljuk.

 

Tényleg finom finomfőzelék kakukkfüves-mézes csirkecombbal

Hozzávalók 4 személyre:

A répákat hámozzuk meg, kockázzuk fel egészen apróra. A szintén apróra vágott hagymát dinszteljük puhára olívaolajon, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a sárgarépát és a borsót. Öntsük fel a borral. Adjunk hozzá fél evőkanál szárított kakukkfüvet. Pároljuk puhára a zöldségeket a borban, majd öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, az alkohol pedig elfő. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. 230 ˚C-os sütőben süssük ropogósra 50-55 perc alatt. Keverjük el a mézet a maradék kakukkfűvel (ha túl sűrű a méz, enyhén melegítsük meg), kenjük meg vele a kisült csirkecombokat. 

 

Pohárkrém csokis meggylekvárral

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A csokis meggylekvár:

A krémhez:

A díszítéshez:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.

Grillezett halloumi nektarinnal, szezámmagos fűszerkeverékkel

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:

Először a fűszerkeveréket készítjük el. 

Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a török mogyorót. Ha megvan, félretesszük, hűlni hagyjuk. A szezámmagot is aranyszínűre pirítjuk, majd egy tálkába öntjük. 

Végül a koriandermagot és a római köményt pirítjuk illatosra.

A kihűlt mogyoróról a héját ledörzsöljük. 

Az összes hozzávalót mozsárba tesszük, és durvára törjük. (Mozsár hiánya esetén egy nehezebb lábas aljával törjük össze).

A fűszerkeverékből ehhez a salátához csak egy evőkanállal használunk fel, a maradékot száraz helyen 2-3 hétig lehet tárolni. A keveréket szórhatjuk paradicsomsalátára vagy lepénykenyérre, olívaolajjal kikeverve mártogatósként is felhasználhatjuk, valamint húsok és zöldségek fűszerezésére is kiváló lehet.

 

A salátához a nektarint kimagozzuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Egy száraz, forró serpenyőben a darabokat mindkét oldalukon körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A grillsajtot tetszőleges nagyságúra felszeleteljük, és a nektarinokkal megegyező módon, forró serpenyőben megsütjük.

A salátaleveleket megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk, majd egy tányérra halmozzuk.

A salátaágyra helyezzük a nektarinokat és a grillsajtot, majd megszórjuk 1 púpos evőkanál fűszerkeverékkel.

A petrezselymet a salátára tépkedjük, végül az egészet meglocsoljuk egy kis mézzel és olívaolajjal.

 A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:

Exit mobile version