A poharas desszerteket nem lehet elrontani: legyen szó a klasszikus panna cottáról vagy pohárban tálalt tiramisuról: a siker szinte garantált. A kedvenc nyári desszertek között ott a helyük a pohárkrémeknek is!
Csokikrém málnával
Hozzávalók személyenként:
- 1 banán
- 1 púpos ek. instant kakaópor (vagy 1 tk. hagyományos kakaópor + 1 tk. cukor, de ha akad egy kis ek. olvasztott csokoládé, akkor azzal is tökéletes)
- 7-8 szem málna
Túrókrém sárgabarackkal
Hozzávalók:
- 40 dkg ricotta vagy zsírszegény túró
- 10 dkg cukor
- 1 dl tejföl
- 15 dkg mascarpone
- 1 vaníliarúd
- fél kg sárgabarack
A ricottát (túrót) simára keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt és a mascarponét. A vanília magját kikaparjuk, és a túróhoz adjuk. Az egészet összekeverjük, és 4 pohár alján elosztjuk a krém felét. A sárgabarackot megmossuk, szárazra töröljük, magját kivesszük, és cikkekre vágjuk a húsát. A felét rátesszük a túrókrémre. Ezt befedjük a maradék túrókrémmel, és a tetejére újra barackot teszünk. 2-3 órára a hűtőbe rakjuk.
Panna cotta fűszeres sárgabarackkal
Hozzávalók:
- 4 dl tejszín
- 2,5 dl tej
- 10 g zselatin
- 5-8 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 3-4 sárgabarack
- 1-2 zöld kardamom
A zselatint 3-4 evőkanál vízzel keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a keveréket, és dobjuk bele a maradék vaníliarudat is. A vanília apró fekete magjai a kész krémben is megjelennek. Amint felforrt a krém, adagoljuk tálkákba, poharakba, majd miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe legalább 3 órára.
A panna cottát szervírozhatjuk kis desszertestálkában, illetve a tányér közepére borítva. A kardamomos sárgabarackot csak az utolsó pillanatban érdemes megcsinálni. A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a “sokkot kapott” gyümölcsök mehetnek a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakkal szórjuk meg a barackot. Egy-egy fél barackra 1-2 apró magocska bőven elég, mert az íze átütő és jellegzetes.
Nutellás túrórudi-krém házilag
Hozzávalók 2-4 adaghoz:
- • 25 dkg túró
- • 3 dkg porcukor
- • 1 citrom reszelt héja
- • 2 dl hideg tejszín
- • 10-12 dkg Nutella
- • 5 dkg sótlan földimogyoró
1. A túrót, a porcukrot és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük. Adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi tejszínt is.
2. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a túrós keveréket, és elkeverjük – lehetőleg úgy, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
3. A Nutellát enyhén megolvasztjuk, a mogyorót durvára vágjuk.
4. A habot/krémet poharakba adagoljuk: egy réteg túrókrémre kevés Nutellát kanalazunk, majd ismét túrókrém következik, és a tetejére ismét Nutella. Durvára vágott mogyoróval megszórva azonnal tálaljuk.
Ananászos-kókuszos tiramisu
Hozzávalók:
- egy kis darab vaníliarúd
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg cukor
- 3 dl tejszín
- 5 dkg mascarpone
- 15 dkg angolkrém
- 15 dkg babapiskóta
- kókuszreszelék
- ananász vagy ananászkonzerv
- 3 tojás sárgája
Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett puding állagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Pohárkrém csokis meggylekvárral
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
A csokis meggylekvár:
- 20 dkg meggy
- 5 dkg cukor
- 5 dkg étcsokoládé
A krémhez:
- 20 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 2 dl hideg habtejszín felverve
A díszítéshez:
- 2-3 kocka étcsokoládé
- pár szem meggy
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.
Panna cotta sós karamellel
Hozzávalók:
A panna cottához:
- 500 ml min. 30% zsírtartalmú tejszín
- 100 ml min. 3,5%-os zsírtartalmú tej
- 70 g kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 7 g lapzselatin
A sós karamellszószhoz:
- 100 g kristálycukor
- 1 tk. méz
- 80 ml forró tejszín
- 1 tk. vaj
- sóvirág
A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magocskáit és magát a rudat is, majd az egészet forráspontig hevítjük. Ezután belehelyezzük a beáztatott, majd lecsöpögtetett zselatint, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük.
A panna cottát poharakba, formákba töltjük, és legalább 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.
A kristálycukorból és a mézből borostyánszínű karamellt készítünk, majd hozzákeverjük a tejszínt és végül a vajat is. A szószt langyosan a kész, dermesztett panna cotta tetejére csorgatjuk, meghintjük néhány sóvirágkristállyal, és azonnal tálaljuk. Így lesz a klasszikus krémes édességből fantasztikus desszert.
Csokis-banános pohárkrém
Hozzávalók:
- 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
- 2-3 db banán
- 3 dl habtejszín
- kakaós piskóta/csokis sütemény/csokiskeksz-morzsa
- 5 dkg porcukor
A 8 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha kész, félretesszük kicsit hűlni.
A habtejszínt kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Az enyhén kihűlt – de nem dermedt – étcsokoládét elkeverjük a felvert tejszínhabban. A kakaós piskótát kézzel szétmorzsoljuk, a banánt felszeleteljük.
1-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertet: A pohár aljába morzsát szórunk, ráhelyezünk pár szelet banánt, majd egy adag csokis tejszín következik. Ezután ismét csokimorzsa, banán és krém következik, egészen a pohár tetejéig. A tetejére morzsát szórunk, a maradék 5 dkg étcsokit megolvasztjuk, és abból is csepegtetünk rá.
Még több poharas édesség az NLCafén:
- Csak kanalazz, és élvezd! – 10 szuper poharas édesség
- Így készül a tökéletes tiramisu
- Desszert pillanatok alatt: 2 könnyű pohárkrém