1. Nem tisztítottad meg a rácsot
A nagy sietségben (mohóságban) előfordulhat, hogy inkább elsunnyogjuk a korábban már használt grillrács alapos megtisztítását. A grillezés első lépése a tiszta rács, így jobban sülnek majd az ételek, és gusztábban is fest majd a dolog.
2. Nem a megfelelő hőfokon grillezel
Fontos, hogy tudjuk, milyen hőfokra van szüksége a húsnak vagy zöldségnek, amit a grillre pakolunk, hiszen csak így süthetünk ideálisan szaftos és ropogós fogásokat. A csirkének magasabb hő kell, mint a marhának, de a marha már alacsonyabb hőfokon sül, mint például a kolbász.
3. Mindent egyenesen a rácsra raksz
Pedig például a halak esetében jobb lenne ha külön eszközt – például ilyen csipeszt – használnál a sütéshez. Ha túlságosan omlós, finom halról van szó, használjunk speciális grilltálcát vagy fóliát!
4. Azonnal felvágod a grillről levett húst
Megértjük a türelmetlenséget, de ha igazán finom, szaftos húsra vágyunk, jobban járunk, ha hagyjuk kicsit állni a húst, miután levettük a grillről. Ha túl korán felvágjuk a steaket, az értékes nedvek könnyen kifolyhatnak belőle – fogjuk vissza magunkat, és várjunk legalább 20 percet.
5. Túl sok szószt használsz
Mindenki szereti a szószokat és pácokat, de ezektől könnyen megéghet a húsok külseje. Próbáljuk a pácokat minimálisra fogni a grillezés előtt, majd még kenegethetünk belőle egy kicsit közvetlenül a grillen, illetve bő szósszal tálalhatjuk a már elkészült fogásokat.