Bajban a hazai pékségek: a betanított és a segédmunkások mellett már a pékekből is hiány van, mert annyian mentek külföldre sütni.
Septe József, a pékszövetség elnöke szerint a szakma élőmunkaigénye nagy, azonban kicsi a jövedelmezősége, ezért az ágazat fennmaradása érdekében fontolóra kell venni a kenyér árának megemelését.
Azt mondta, a sütőiparban 2010 óta nem volt áremelés, mert a pékek nem tudták érvényesíteni a különböző költségek növekedését az árakban.
Az elnök azt is megjegyezte, hogy az országban működő mintegy ezer magyar pékségnek az utóbbi 5-8 évben szembe kell néznie a Magyarországon működő albán pékségek konkurenciájával. Ezek a szövetség szerint a működtetési szabályok “nagyvonalú” kezelésével
például a munka- és adóügyi előírások be nem tartásával versenyelőnyhöz jutnak. Jelenleg Magyarországon 500-700 albán pékség működik.Olvass többet a kenyérről az NLCafén!
- Itt egy pék, aki művészi szinten süt kenyeret.
- Egy fiút, aki 8 éve csak kenyeret eszik.
- És egy remek ötlet, hogy csinálj süteményt száraz kenyérből.