Ezt a hétvégi menüt sem fogod egyhamar elfelejteni!

nlc | 2016. Augusztus 05.
Ha az idei nyaraláson már túl vagytok, és így a lángos-hekk-palacsinta trió nem oldja meg a hétvégi menü kérdését, de most a hagyományos rántott húsos-bográcsozós menühöz sincs kedved, akkor újíts egy kicsit a hétvégén! Próbáld ki hétvégi menünket, amit aztán valószínűleg még hetek múlva is emlegettek majd.

Vannak olyan gyors hétvégi menük, melyeknél az a legfontosabb szempont, hogy minél hamarabb elkészüljünk az ételekkel, és ne kelljen sokat időzni hétvégén a konyhában, vannak a klasszikus fogásokra építő hétvégi menük és a szezonális kedvenceket felvonultató hétvégi menük és időről időre jön egy-egy olyan hétvégi menü, ami nem is gyors, nem is klasszikus, de mégis olyan, hogy még hetek múlva is biztosan emlegetni fogjuk, és vissza-visszatérünk majd a jól bevált receptekre. Ez a hétvégi menü most ilyen! 

 

Amerikai palacsinta áfonyaszósszal

Hozzávalók 4 személyre:

A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojást felhabosítjuk a cukorral, majd felhígítjuk a tejjel és az olvasztott vajjal, végül elkeverjük a sütőporos liszttel. Serpenyőben közepes lángon kisütjük a palacsintákat (kb. fél merőkanálnyit tegyünk egyszerre a serpenyőbe). Sütés közben a tésztájába is dobhatunk áfonyákat. Az áfonyát megmossuk, majd a citromlével és a porcukorral leturmixoljuk, szitán átszűrjük, és ezzel az öntettel kínáljuk a palacsintákat.

Rozmaringos szilvakrémleves

Hozzávalók 4-6 személyre:

Hozzávalók:

Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:

Hozzávalók a pirított zabpehelyhez:

A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot. Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát. Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk. A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét. Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.

Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot és a pirított zabpelyhet: A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük. A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, le is vehetjük a tűzről. Hűlni hagyjuk.

Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Mascarponés csirkemell

Hozzávalók:

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.

Málnás cheesecake

Hozzávalók (12 szelethez):

A tésztához:

A málnaszószhoz:

A krémhez:

  1. 170 fokra melegítsd elő a sütőt.
  2. A porrá zúzott kekszet keverd össze a vajjal és a cukorral. Tedd tepsibe, nyomkodd el villával, majd 8-10 percig süsd.
  3. A málnát rottyantsd össze közepes lángon a cukorral. Keverd össze a kukoricakeményítőt a citromlével és a forró vízzel, majd add a málnához. Vedd le a tűzről.
  4. A málnás keveréket válaszd két részre: az egyik legyen darabos, a másik folyékony.
  5. Keverd simára a krémsajtot robotgéppel, majd add hozzá a hozzávalókat. A tojásokat egyenként verd fel benne. 
  6. A darabos málnát keverd a krémbe, majd oszlasd el a tésztán. A maradék málnás szósszal készíts márványszerű mintát a krém tetejére.
  7. 55-65 percig süsd, majd hagyd dermedni 1 éjszakára.
  8. Tálald tejszínhabbal és friss málnával.

Toszkán kenyérsaláta

Hozzávalók:

A kenyeret felkockázzuk, és 220 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.

A paradicsomot körülbelül a kenyérkockákkal azonos nagyságúra felaprítjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. Az öntethez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A megpirított kenyérhez adjuk a paradicsomot, a hagymát és az öntetet, valamint a durvább darabokra tépkedett bazsalikomot. Az egészet jól összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk, hogy a kenyér magába szívhassa az öntetet.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

 

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version