Padlizsános lecsó húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 0,5 dl olívaolaj
- 40 dkg paradicsom
- 1 kg paprika
- 60 dkg padlizsán
Húsgombóc:
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál mustár
- 40 dkg darált marhahús
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- sütéshez olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A húsgombóc elkészítéséhez keverjük a darált húshoz a finomra vágott vöröshagymát, az aprított petrezselymet és fokhagymát. Ízesítsük sóval, borssal, mustárral, római köménnyel, keverjük hozzá a zsemlemorzsát. Gyúrjuk össze a masszát, pihentessük 20 percet, majd formázzunk gombócokat, és süssük ropogósra forró olajban.
A lecsóhoz a paprikák csumáját vágjuk ki, karikázzuk fel a paprikákat, a padlizsánt kockázzuk fel. Felforrósított olívaolajon dinszteljük meg a felkockázott hagymát, az aprított fokhagymát, majd adjuk hozzá a padlizsánkockákat, és pirítsuk ropogósra. Ezután adjuk hozzá a paprikát és a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk alá 1,5-2 dl vizet, takarékon, lefedve főzzük készre a lecsót. Keverjük el benne a kisült húsgombócokat, forraljuk együtt 5 percet.
Marinált cukkinisaláta grillezett sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál + a sajt sütéshez olívaolaj
- 2 fej lila hagyma
- 1 evőkanál méz
- 1 db (szárított) csípős pirospaprika
- 2 evőkanál (6%-os) fehér borecet
- 60 dkg krémfehérsajt
- 80 dkg cukkini
- 1 csokor (friss) menta
Elkészítés
A cukkini végeit vágjuk le, hosszában szeleteljük fel nagyon vékonyan (ha van, szeletelőgéppel), majd a szeleteket csíkozzuk fel vékonyan.
Keverjük el a felkockázott lila hagymával és a csíkozott mentalevelekkel. Keverjük el a mézet az ecettel, az olajjal, az aprított fokhagymával és a morzsolt erős paprikával. Forgassuk a cukkinihez, fedjük le, hagyjuk érni minimum 30 percet.
A darabolt sajtot felforrósított, tapadásmentes edényben, kevés olajon süssük ropogósra. Forrón tálaljuk a hideg salátával.
Savanyú, tejfölös-kapros tökleves
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 2,5 dl tejföl
- 1 db vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 csokor kapor
- ízlés szerint fehér borecet
- 80 dkg (zsenge) tök
Elkészítés
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon, adjuk hozzá a lereszelt tököt (ne facsarjuk ki!), az aprított kaprot, a pirospaprikát dinszteljük. Öntsük fel 8 dl vízzel, sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, ecetet ízlés szerint. Forraljuk a levest 10 percig, keverjük el benne a tejfölt. (Aki sűrűbben szereti, behabarhatja kevés liszttel.)
Grillezett patisszonos tészta csicseriborsóval, mángolddal
Hozzávalók 4 személyre::
- ízlés szerint só
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 0,5 dl olívaolaj
- fél db citrom leve
- 20 dkg (vagy mángold) spenótlevél
- 25 dkg csicseriborsó konzerv
- 40 dkg szélesmetélt
- 50 dkg patisszon
Elkészítés
A hámozott patisszont kockázzuk fel, tapadásmentes serpenyőben az olívaolajon, nagy lángon grillezzük ropogósra. Adjuk hozzá a megmosott, lecsöpögtetett mángoldot, a lecsöpögtetett csicseriborsót, az aprított fokhagymát. Sózzuk, bőven borsozzuk. Rázogatva fonnyasszuk meg a mángoldot. Frissen facsart citromlével tegyük pikánsabbá. A tésztát főzzük ki lobogó sós vízben, szűrjük le, keverjük el a zöldségraguval, és azonnal tálaljuk.
Cukkinis csokoládétorta
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához::
- 20 dkg + a formához liszt
- 1 teáskanál instant kávé
- 3 dkg kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg étcsokoládé
- 12,5 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 30 dkg cukkini
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral (elektromos habverővel 3-4 perc). Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, az olvasztott vajat vagy margarint, a kakaóport, a kávét, a sajtreszelőn lereszelt, majd kinyomkodott cukkinit, a tökreszelőn lereszelt étcsokoládét, csipet sót. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm-es tortaformát, szedjük bele a tésztát. 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, porcukorral szórva tálaljuk.
A receptek a Nők Lapja Konyha július–augusztusi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normál táblázat”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}