A kenyér ünnepe: így készül a dagasztás nélküli kenyér

nlc | 2016. Augusztus 20.
A kenyér ünnepét mi mással is ünnepelhetnénk, mint kenyérsütéssel! Hoztunk egy egyszerű receptet, amit még azok is nyugodtan elkészíthetnek, akik a kenyérsütéstől a kelesztés-dagasztás procedúrája miatt eddig inkább távol tartották magukat.

Szereted a magos kenyereket, nyitott vagy a gluténmentes kenyerekre, de legszívesebben mindig klasszikus fehér kenyeret ennél? Akkor ezt a kenyérreceptet próbáld ki!

Hozzávalók:

1. Este egy nagyobb tálban kézzel összekutyuljuk a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet. Nem kell dagasztani, csak éppen hogy elegyíteni.
2. Lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 12-18 órán át hagyjuk állni. (Sűrű, ragadós, kovászhoz hasonló massza lesz belőle, amikor elővesszük.)
3. Ha letelt az idő, megszórjuk liszttel, hogy ne ragadjon a kezünkhöz (a nagyobb szemcseméret miatt jobb a rétesliszt), és kicsit áthajtogatjuk, majd letakarjuk és még hagyjuk pihenni 2 órán át.
5. A sütőt a legmagasabb hőfokra állítjuk és felhevítünk benne egy kisebb fajta öntöttvas lábast vagy jénai edényt. Belefordítjuk a tésztát és 25 percig lefedve, aztán 20-25 percig fedetlenül sütjük, végig maximális hőfokon. 

Még több kenyér az NLCafén:

Exit mobile version