Sokáig nem tudtam, mi fán terem a granola, ezért elkönyveltem magamban, mint az egészségesétkezés-mániások újabb őrületét. Aztán világossá vált számomra, hogy a granola tulajdonképpen zabpehely és magok keveréke, csak éppen sült, ropogós formában. Ezután nem volt kérdés, hogy kipróbálom – az eredmény isteni lett. Pont olyan, mint egy roppanós müzli, azzal a különbséggel, hogy minden hozzávaló egészséges és természetes. Joghurtba, tejbe pakolva szuperül feldobja a reggeliket! Íme, a recept:
Egészséges házi granola
Hozzávalók:
- 4 csésze teljes kiőrlésű zabpehely (lehet gluténmentes is)
- 1 és 1/2 csésze natúr magok (dió, brazil dió, pekándió, mandula, kesudió, törökmogyoró – ízlés szerint)
- 1 tk. tengeri só
- 1/2 tk. fahéj
- 1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
- 1/2 csésze méz
- pár csepp vaníliaaroma
- 2/3 csésze aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola – ízlés szerint)
- opcionális: kókuszchips vagy csokichips
Elkészítés:
- A zabpehelyhez keverd hozzá az apróra vágott magokat, a sót és a fahéjat, ha kókuszchipset használsz, azt is.
- Öntsd rá a kókuszolajat, a mézet és csepegtesd rá a vaníliát. Alaposan keverd össze, hogy minden szemet érjen a folyadék.
- Egy sütőpapírral borított tepsin oszlasd el a keveréket, majd 170 fokos sütőben körülbelül 20 percig süsd.
- Várd meg, amíg teljesen kihűl a granola, majd, ha összeállt, törd szét darabokra és keverd hozzá az aszalt gyümölcsöt, a csokichipset is. Légmentes tartóban 1-2 hétig tárolhatod szobahőmérsékleten, fagyasztóban pedig akár 3 hónapig.
Forrás: cookie and kate