Hétvégi menü sajtimádóknak

nlc | 2016. Szeptember 23.
Ha szerinted sem élet az élet finom sajtok nélkül, akkor ezt a hétvégi menüt imádni fogod! Egy sajttállal indítjuk a menüt, amit egy tripla sajtos rakott padlizsán követ, és a sort egy csokitortával zárjuk, amiben sajtot ugyan nem találtok, de egy meglepetés hozzávalót igen.

 

Sajttál almával és szőlővel

Hozzávalók:

A sajtokat felszeleteljük, felkockázzuk és egy tányérra halmozzuk sajtonként csoportosítva. Közvetlenül tálalás előtt megmossuk a gyümölcsöket, az almát felszeleteljük, a szőlőt szemenként a sajttálra tesszük. 

Kínálhatunk a sajttál mellé borokat is: A fiatal, friss sajtokhoz könnyebb, üdébb borokat párosítsunk, míg az érettebb, összetettebb ízvilágú sajtokhoz, érettebb, testesebb borokat ajánljunk!

A Camembert és Brie típusú sajtok mellé a lágy, száraz fehérbor, vagy könnyű gyümölcsös vörösbor illik, az ementáli, cheddar, parmezán sajtokhoz testes, savakban gazdag borok (fehér és vörös egyaránt) illik, míg a kék penészes sajtokhoz Tokaji aszút érdemes kínálni.

Sajtos rakott padlizsán

Hozzávalók:

A megmosott padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, és állni hagyjuk kb. 15 percig. Felitatjuk róla a nedvességet, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és paradicsomot, sózzuk-borsozzuk, kevés oregánót adunk hozzá, és kb. 10 percig főzzük. 

Egy jénai edény alját kirakjuk padlizsánnal, rákanalazunk egy adag paradicsomszószt, majd néhány szelet mozzarella és reszelt parmezán következik, majd újabb adag padlizsán, paradicsomszósz és mozzarella-parmezán. Padlizsánnal zárjuk a sort, melyre reszelt Gouda sajtot szórunk, és így toljuk 180 fokos sütőbe, ahol kb. 20 percig sütjük.

Tipp: hússal is készülhet: ebben az esetben a megdinsztelt hagymán pirítsuk morzsásra a darált húst, és csak ezután adjuk hozzá a fokhagymát, paradicsomot. 

  

Céklás csokitorta

 

Hozzávalók:

A tésztához:

A krémhez:

A tetejére:

A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, az olvasztott étcsokoládét és belereszeljük apró lyukú reszelőn a (meghámozott) céklát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport, és alaposan kikeverjük. A masszát egy kb. 22-24 cm átmérőjű (kivajazott-kakaóporral körbeszórt) tortaformába simítjuk, és 170 fokon kb. 45 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk. 

A krémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport és összekeverjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével, majd ráhelyezzük a felső lapot, és a krém másik felét a tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd szeletelt mandulával szórjuk meg tálalás előtt.

Még több hétvégi menü az NLCafén:

 

Exit mobile version